VUL 2818

VUL 2818Данас је у Градској општини Обреновац одржана конференција за медије поводом сарадње Амбасаде Краљевине Норвешке и Фондације „Ана и Владе Дивац” на помоћи становништву након мајских поплава 2014. године. У Обреновцу је, захваљујући овој сарадњи, обновљено 17 кућа, додељено 85 грантова за обнову пољопривредне производње и малих бизниса и опремљен Центар за смештај деце и омладине са сметњама у развоју, као и Центар за особе са дечјом и церебралном парализом. Укупна вредност донације је 300 хиљада евра.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић захвалио се Амбасади Краљевине Норвешке и Фондацији „Ана и Владе Дивац” на свему што су до сада учинили.
 
– У своје име и у име свих грађана Обреновца желим да се захвалим на подршци коју заједно пружају Фондација „Ана и Владе Дивац” и Амбасада Краљевине Норвешке. Они су помогли грађанима Обреновца да лакше санирају последице поплаве. Пре свега мислим на уређење образовних и здравствених институција, које сада изгледају боље него пре поплаве. То је био предуслов да овај град настави да живи, јер без школе, вртића и здравствених установа ми не бисмо могли да функционишемо. Паралелно са тим, ваша подршка обреновачким пољопривредницима је такође била јако значајна. Четири хиљаде поплављених хектара обрадиве земље и преко 1.500 пољопривредника је штета која је незабележена на Балкану и ваша подршка је дала могућност да се обнови пољопривредна производња – казао је Чучковић.
 
Амбасадор Краљевине Норвешке Арн Санес Бјорнстад ставио је акценат на одличну сарадњу са Фондацијом „Ана и Владе Дивац” и Градском општином Обреновац.
 
– Наша сарадња са Градском општином Обреновац заснива се на солидарности и пријатељству. Наставићемо да радимо у Обреновцу добро знајући да ће потребе корисника бити задовољене са новцем који донирамо. Кроз овај пројекат са Фндацијом „Ана и Владе Дивац” и општином видели смо како пољопривредници могу да стану на своје ноге. Циљ свих добрих програма сарадње је да људи могу самостално да живе од свог рада. Овај новац је добро потрошен и наставићемо да сарађујемо и даље. Осим тога што смо помогли развоју пољопривреде, једнако је важно да људи развијају и своје тело и дух и због тога је значајно што смо подржали обнову образовних установа, као и реконструкцију Спортско-културног центра. Ми Обреновац сматрамо дугорочним партнером, као и Фондацију „Ана и Владе Дивац” – рекао је Бјорнстад.
 
Ана Коешал, директорка Фондациај „Ана и Владе Дивац” нагласила је да је та фондација већ годину и по дана свакодневно присутна у Обреновцу.

– Направили смо заједно са Градском општином Обреновац план на који начин можемо да помогнемо. До сада смо успели много тога да обновимо и средимо и велику захвалност дугујемо Норвешкој амбасади у Београду што су нам указали поверење и пружили подршку, како би могли да помогнемо најугроженијима у поплавама и да им обезбедимо услове да наставе даље са нормалним животом – казала је Коешал.
 
Један од пољопривредника који је добио помоћ је Зоран Стаменић, који се захвалио на донацији.
 
– Велику захвалност дугујем Амбасади Краљевине Норвешке, као и Фондацији „Ана и Владе Дивац” на донации коју сам добио. Моја породица живи од пољопривреде и друге приходе немамо. Од донатора сам добио саднице лешника у вредности од 200 хиљада динара, засадио сам скоро хетар и по са 580 стабала. Моје газдинство је комплетно страдало током поплаве. Свих 15 хектара је било поплављено и требало је дуго времена да се опоравим – рекао је Стаменић.
 
{youtube}DJf0vccXS6w{/youtube}