VUL 1963

VUL 1963У Конатицама су данас почели радови на асфалтирању последње деонице пута од 1100 метара које финансира Градска општина Обреновац. На делу трасе урадиће се експериментално постављање карбонске мрежице која даје већу издржљивост путу.

Директор Јавног предузећа за изградњу Обреновца Милан Марошанин рекао је да се асфалтира последња деоница од 1100 метара од укупних 3.5 километара, колико је општина Обреновац имала у плану за пут Конатице-Степојевац.

– Преостали део радова је у надлежности преузећа „Путеви Србије” и надамо се да ће и они кренути са својим радовима. Оно што је новина је да се по први пут у Србији креће са експерименталном методом постављања арматурних мрежица за асфалт. Циљ методе је да на простору где постоје велика густина саобраћаја, оштећење пута и блага клизишта, која могу да доведу до деформација коловоза, постави арматурна мрежица. Ова метода је позната у свету, а сада полако долази и код нас. Изабрали смо ову деоницу јер је на узвишењу, њом се креће тешки саобраћај, па је стога идеална за овакву пробу. Уградњом ове мрежице продужава се век хабајућег слоја асфалта и на тај начин ћемо уштедети средства – казао је Марошанин.

Урош Маловрх, вођа пројекта у НСП, рекао је да се мрежица ставља између два слоја асфалта.
 
– Пре него што се стави хабајући слој асфалта ставља се посебна карбонска мрежица која подиже карактеристике и квалитет асфалта. Оно што је јако битно јесте да се оптерећење уз помоћ мрежице преноси на целу површину пута. Нема локалног деловања, а самим тим се и животни век путу продужава у односу на уобичајен начин асфалтирања – рекао је Маловрх.
 
VUL 1957
 
Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да је ово директна примена методе која је виђена приликом посете Аустрији.
 
– У складу са постигнутим договором са извођачем радова у Аустрији, сада имамо дирекнту примену технологије која је у складу са свим европским правилима. Као што смо и најавили, ово ће бити најмодернији пут у општини и пилот пројекат што се тиче оваквог начина изградње путног појаса. Код становника Конатица који су на крајевима крака водовода постоји страх да неће добити воду. Сви радови које изводимо у општини Обреновац су доказ да нам није намера да неког обманемо и слажемо, тако да наше обећање стоји и доћи ћемо до последње куће у Конатицама што се тиче система водоснабдевања – казао је Чучковић.
 
Мирко Вранешевић, заменик председника Градске општине Обреновац, подсетио да санације и реконструкције путева представљају добро координисану активност општине Обреновац и Града Београда. 
 
– Ту, пре свега, мислим на Секретаријат за саобраћај, уз чију помоћ смо одрадили санацију већине градских саобраћајница. Ове године је у путну инфраструктуру у Обреновцу уложено 100 милиона динара, и то само од стране Града Београда. Саобраћајнице за које смо као општина надлежни, а то су атарски и некатегорисани путеви, наслању се на оно што је „Београдпут” започео и завршио – додао је Вранешевић. 
 
{youtube}pouHElKumb8{/youtube}