NaVesluPricaS02E08 AnaVuckovic byMarkoRistic 002

NaVesluPricaS02E08 AnaVuckovic byMarkoRistic 002У уторак, 20. октобра, у 9:42 и 15:00 на РТС-у 2 биће емитована осма епизода премијерне друге сезоне ТВ серије На веслу прича” у којој весло у руке и реч узима Ана Вучковић, списатељица, сценаристкиња и новинарка.

Ана Вучковић у осмој епизоди прича „Зелено и браон“, носталгичну приповест о прошлости и путу одрастања.

Огледало душе. Огледа се нешто. Не можеш ни да испратиш активност свога мозга. Стални систем оверлоад. Нешто мораш да запамтиш. Доступност података свести, подсвести и бесвести врло мала. Неколико сличица. Свима који изненада остану без дома, силом природе или рата, највише недостају породични албуми. Које никада нису отварали. Природа људског бића.

Природа је и простор ескапизма, по речима Ане Вучковић, ауторке три романа, радио новинарке и диџеја:

– Презапослени људи се врате тој природи само када им је неопходна и када им све друго усиса сву могућу енергију. Сви воле да се извале по трави без идеје да ће добити лајмску болест. Сви ми волимо да скочимо у реку и коначно се ослободимо свих стега.

Ана Вучковић, рођена је 1984. године у Београду, је списатељица, новинарка и сценаристкиња. Објавила је три романа и збирку прича. Добила је награду „Борислав Пекић“ за младе таленте. Новинарка је Радио Београда 2 и 202.

Невероватно поетика детаља и носталгије у причи „Зелено и браон“ провејава и кроз Анин одговор о искуству приповедања на веслу: „Мени је ово искуство било дивно, јер имам танке руке и веслати је за мене био вишеструки изазов, а сигурна сам да боље размишљам ако радим нешто физички. Пошто реку много волим и сви смо ми дошли из воде, у воду ћемо се и вратити, осећала сам се специјално. Све оно што сам до тада размишљала да ћу рећи потпуно се другачије отворило, испричала сам све оно што можда и нисам мислила, неке ствари сам заборавила, али сам веома срећна што сам учествовала у овом концепту. Потајно се надам за неких двадесет – тридесет година, као што сада када упалим “Трезор” или гледам неку архиву, видим писце које волим, да ћу једном и ја као нека бака видети себе младу како на дивној реци причам своју причу о детињству.“

{youtube}g3Rh3f512s4{/youtube}

Редитељ, продуцент, аутор оригиналног концепта: Растко Шејић; композитор, монтажер тона: Владимир Лешић; камера: Часлав Петровић (ДП), Марко Ристић; монтажер: Милан Пејновић; дизајнер: Зоран Мујбеговић; менаџер продукције: Слободан Видић; спикер: Александар Новаковић; чамџије: Љубомир Миљевић, Срђан Русић, Јово Чанак; интро анимација: Коста Миловановић, Мирослав Спајић.

Пројекат подржала: Градска управа града Београда – Секретаријат за заштиту животне средине
Подршка: 350.org и Climate Action Network Europe
Продукција: Удружење „Шта хоћеш“