VUL 4003

VUL 4003Соколски дом ће, након опсежних радова, бити отворен у среду, 14. октобра, у 16.00 сати. За свечано отварање објекта припремљен је пригодан културно-уметнички програм који ће извести чланови Центра за очување традиције и културе ТЕНТ”.

Радови су извођени у две фазе – прву фазу је реализовао Спортско-културни центар Обреновац” уз помоћ средстава Градске општине Обреновац, а односили су се на радове на санацији крова. Друга фаза радова је донација Центра за очување традиције и културе ТЕНТ” и односи се на радове на целом објекту – на уређењу фасаде, као и у унутрашњости објекта – у великој сали, холовима, канцеларијама, учионицама, санитарним чворовима. Бина је проширена, постављен је нови паркет у сали и на бини, замењена је столарија, постављена нова керамика, урађена комплетна инсталација грејања, замењена је расвета и надограђена ЛЕД расветом, а обављено је још бројних радова у циљу обезбеђења свих услова који су потребни за неометану и безбедну реализацију активности из области спорта и културе.

Соколски дом у Обреновцу подигнут је као Спомен-дом палим ратницима 1912-1918. године, према пројекту архитекте Момира Коруновића из 1929. године. Спомен-дом је подигнут 1931. године као вишенаменски простор, у коме је био смештен Соколски дом, занатско трговинска школа и просветна удружења. То су заправо две грађевине повезане уским ходником у којима су се налазиле различите просторије прилагођене одређеним потребама. Поред композиционе разуђености архитектонских маса карактеристичан детаљ представљају две степенишне куле на главном прочељу и уобичајени симболи соколског покрета, који уз примену прозора у облику бифора и трифора дају романтичарски призвук екстеријеру грађевине. Монументалност је присутна више у концепцији зграде, него у димензијама, а зграда Соколског дома у Обреновцу сматра се једним од најзначајнијих остварења архитекте Момира Коруновића.