VUL 4233

VUL 4233Градски менаџер Горан Весић и председник општине Обреновац Мирослав Чучковић, заједно са обреновачким основцима и малишанима из Предшколске установе „Перка Вићентијевић”, делили су данас пакетиће мајкама и деци миграната у „Кутку за децу” у хотелу „Бристол”. 

Пактетиће са храном и гардеробом прикупила су деца из Обреновца у оквиру акције „Деца деци”, а догађају су присуствовали и секретар Скупштине града Соња Подунавац, чланица Градског већа Тања Поповић, заменик председника општине Обреновац Мирко Вранешевић и представници Црвеног крста Београда.

Градски менаџер Горан Весић је истакао да је ово један симболичан гест и као што су њима Град Београд и цела Србија помагали када су их задесиле поплаве, данас су они, којима је помоћ била тада потребна, организовали помоћ за другу децу.

VUL 4107

– То показује колико су они научили из несереће која је задесила Обреновац, а то је да помогну другима када се нађу у невољи. Дечаци који су синоћ пешке дошли сада се играју у „Кутку за децу” и радују играчкама и слаткишима. То показује колико је Србија хумана и до које мере је успела да нађе начин да помогне несрећним људима који беже од рата и глади и траже своје уточиште – истакао је Весић и захвалио деци из Обреновца и њиховим наставницима и васпитачима који су прикупљали помоћ и децу на овај начин научили да буду солидарни и добри људи. 

Весић је додао да је ово порука мигрантима да су у Србији добродошли и да наш народ има саосећања са људима који су у невољи.

– Град Београд са Владом Републике Србије ради на томе да се уреди прихватни центар. Ми имамо прихватни центар у Крњачи, али је проблем што већина њих у Србији борави свега неколико дана. Они углавном бораве поред аутобуске станице и ту чекају превоз за даље. Када буде хладније време, вероватно ће више њих боравити у прихватном центру. Када се неко региструје као тражилац азила, има право да се поптуно слободно креће по целој земљи – рекао је градски менаџер.

VUL 4049

Стефан, један од ученика, донео је помоћ и казао да врло добро зна кроз какве су муке прошли мигранти. 

– Знамо како је када неко остане без куће и нема ништа. Донели смо им слаткише, играчке, дали све што можемо – казао је Стефан. 

Његова другарица Марија додаје да су јој се деца којима ја данас делила помоћ допала и да је срећна што је могла да им помогне.

Извор: Беоифно 

 {youtube}s0r7IUeHoCs{/youtube}