VUL 3431

VUL 3431Заменица председника Скупштине града Београда Андреа Радуловић, амбасадор Црне Горе Бранислав Мићуновић и председник општине Обреновац Мирослав Чучковић обишли су данас централну зграду Библиотеке „Влада Аксентијевић” у Обреновцу, где су завршени санација и реконструкција након прошлогодишње поплаве.

Зграда је изграђена 1824. године и представља споменик културе и културно добро од великог значаја, а реконструисана је захваљујући донацији Краљевине Норвешке. 

Како је подсетила Андреа Радуловић, у поплави је страдао књижни фонд од око 25 хиљада наслова, а оштећен је и централни објекат. Захваљујући Краљевини Норвешкој, која је донирала 68 хиљада евра, згради је враћен стари сјај. 

– Велики рад је уложен у обнављање водоводних и канализационих инсталација, подова, зидова, фасаде и крова, захваљујући чему је омогућено да библиотека настави с радом. То је важно, не само у погледу едукације и информисања, већ и због очувања културног наслеђа Обреновца. Објекту је враћен стари сјај, а рад у њему је унапређен – нагласила је Андреа Радуловић.

Она је истакла да је сада младим генерацијама омогућено да овде уче, склапају нова познанства и увиде колико је библиотека важна за њихов духовни развој. 

VUL 3424

Мирослав Чучковић, председник општине Обреновац, изјавио је да стара обреновачка чаршија добија свој пуни сјај.

– Били смо забринути након налета воде како ће сви објекти који се налазе у овом делу Обреновца преживети ту катастрофу. Ту мислим на зграду Прве обреновачке основне школе која је стара 200 година, на овај објекат који је исто толико стар, цркву која је изграђена пре 150 година, као и Соколски дом који је изграђен давне 1930. године. Октобар ће бити у знаку враћања пуног капацитета. Библиотека је потпуно грађевински завршена и сада изгледа боље него пре поплаве. Функционалнија и опремљенија биће на услузи свим Обреновчанима и свим гостима овог објекта. Оно што нас чека у оквиру културне обнове је отварање Соколског дома у среду, и на тај начин ћемо заокружити комплетну обнову старе обреновачке чаршије која је културно добро од великог значаја за Србију. Захваљујем се његовој екселенцији амбасадору Црне Горе који је неколико пута био са нама и данас је ту уз нас. Није било лако у оним тренуцима бити уз нас. Списак објеката који је требало обновити био је предугачак и било је незамисливо да после само годину и по дана можемо стајати у потпуно новим објектима. Поред тога што је објекат потпуно реконструисан, посебно ме је обрадовало што сам чуо да је фонд књига у библиотеци већи за 10 хиљада наслова – казао је Чучковић. 

VUL 3397

 Директорка библиотеке Ивана Јаношевић је рекла да библиотека сада има 35 хиљада наслова и прецизирала да је на објекту урађена и декоративна расвета. Зграда није обнављана четири деценије, а за наредну годину планирано је и сређивање дворишног дела, где би у летњим месецима могао да се одвија културни програм. 

Амбасада Црне Горе донирала је рачунарску опрему, а ускоро би требало да дарује и књиге.

{youtube}4QVUnyiliXk{/youtube}