VUL 8421

VUL 8421Директор Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић изјавио је данас да је Влада Србије усвојила два програма помоћи за поплављена подручја у укупном износу од око милион евра и најавио да ће ове недеље бити завршен Нацрт закона о управљању ризиком од елементарних непогода, и то је први пут да Србија добија системски закон у овој области.

Приликом обиласка фарме Михаила Драгачевца у Белом Пољу код Обреновца, коме је владина Канцеларија доделила два милиона динара за обнову сточног фонда који је уништен у прошлогодишњим поплавама, Благојевић је објаснио да први Владин програм предвиђа отклањање последица од поплава на пољопривредном земљишту, а други садржи помоћ за сточаре чија су грла уништена у поплавама.

Канцеларија за обнову и помоћ поплављених подручја ће за обнову уништеног сточног фонда издвојити око 50 милиона динара колико је потребно за набавку око 5.000 грла ситне и крупне стоке.

Оно што мора да се уради убудуће то је да увек дочекамо спремни кризне ситуације као што су природне непогоде и ове недеље биће завршен Нацрт закона о управљању ризиком од елементарних непогода, најавио је Благојевић и додао да је то први пут да ће Србија системски уредити и увести превенцију од елементарних непогода.

Тренутно се у Србији изводе радови на заштити од изливања речних токова у Колубарском басену и другим подручјима у Србији, а укупна вредност тих радова је око 70 милиона евра, навео је Благојевић и додао да су 2014. и 2015. биле године обнове од поплава, а свака наредна биће година превенције.

Благојевић је истакао да сваки динар уложен у превенцију раван седам динара колико мора да се уложи за накнаду штете од поплава, оцењујући да превенција мора да буде један од приопритета у годинама које долазе.

VUL 8435

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да се оштећеним пољопривредним газдинствима у Србији изплаћује тржишна цена за набавку стоке и то по пет хиљада динара за набавку прасића, до 120.000 динара за куповину крупне стоке и најавио да ће у наредних неколико недеља сва регистрована пољопривредна газдинста на територији Обреновца директно на рачун добити новац за набавку ситне и крупне стоке, која је страдала у поплавама.

Чучковић је напоменуо да је у прошлогодишњим поплавама на територији Обреновца уништено 350 тона сточног фонда.

Институт Јарослав Черни” за неколико месеци ће завршити студију о мерама заштите од поплава на територији Обреновца, рекао је Чучковић и изразио подшку владиним напорима да системски уреди мере превенције у борби притив елементарних непогода.

Драгачевац је подсетио да је у прошлогодишњим поплавама страдало 15 товних бикова на његовом газдинству величине од 3,5 хектара и најавио да, захваљујући испуњеном обећању владине Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја, припрема набавку силаже и 20 грла стоке.

Извор: Танјуг 

{youtube}1KQqEnVDCtQ{/youtube}