Крајем 2008. године, “Комико оил“ и Град Смедерево потписали су Меморадум за градњу рафинерије, а градња је већ требало да почне. Инвеститор се обавезао да рафинерију прерађивачког капацитета 100 хиљада барела дневно, и по најсавременијим еколошким стандардима, изгради за 36 месеци. Због нефункционисања градске власти, градња рафинерије нафте у Смедереву претворила се у политичко питање.

Рафинерија ће бити изграђена на обали Дунава или Саве, а у којем граду у Србији знаће се почетком лета. Осим у Пожаревцу и Ковину, рафинерија би се могла градити у близини Београда. Инвеститор обећава да ће будућа рафинерија запослити најмање 700 људи, а у њеној изградњи посао ће добити готово 3.000 радника, што је за Београд било пресудно да уђе у преговоре. Мирослав Чучковић, члан Градског већа Београда, недавно је изјавио да се са инвеститором разговарало о конкретној локацији од неколико десетина хектара на подручју бивше базне хемије у Баричу.

Тим поводом, члан Градског већа, Мирослав Чучковић јуче је организовао састанак са групом грађана окупљеном  око иницијативе  “Стоп рафинерији у Баричу“  у згради општине Обреновац. Састанку је присуствовао и председник општине Жељко Јоветић.

О теми састанка и разлозима за организовање истог, испред групе грађана окупљене око иницијативе  “Стоп рафинерији у Баричу“ , говорила је Катарина Мијук.

– Након што смо из медија сазнали да су почели преговори између Града Београда и фирме “Комико оил“ у вези изградње рафинерије нафте у Баричу, мада се додуше помињу и неке локације попут Сурчина и Гроцке, али генерално на територији Града Београда, једна већа група грађана се спонтано окупила око фејсбук групе „Стоп рафинерији у Баричу“. Ми нисмо никакво удружење грађана, никаква  политичка организација, већ само група људи која је на неки начин била испровоцирана неодговрним изјавама политичара. Конкретно, позвани смо на састанак од стране члана Градског већа Миросалава Чучковића, из простог разлога што је он и дао одређене изјаве које се тичу овог проблема. Он је човек из Обреновца и члан је Градског већа, и на састанку смо разменили мишљења која имамо у вези тога. Мој утисак је тај да он није стриктно за изградњу рафинерије, и није стриктно против, већ се ослања на институције. Његово лично мишљење је да ће, уколико Министраство за заштиту животне средине и све друге институције које треба да учествују у евентуалном добијању дозволе за изградњу рафинерије дају позитивну оцену, да ће то бити и његов став. Став грађана је искључиво не, да ниједна технологија није довољно чиста технологија када је рафинерија нафте у питању, пошто су оне загађивачи првог реда. Ми ћемо предузети све акције у складу са прописима, онолико колико можемо као обични грађани, да се такве ствари спрече. Напомињем да је ово још увек наша превентивна акција, да до јуна месеца „Комико оил“ чека одговор власти Смедерева, и да уколико у Смедереву кажу не, онда Београд  треба ту инвестицију да задржи у Србији. Чисто да би ту неизвесност предупредили  ми спроводимо неке акције о којима су се грађани Обреновца који користе интеренет информисали, а ових дана су и неки наши плакати осванули свуда по граду.

Утисци са самог састанка су следећи:

– На овом састанку нисмо ништа конкретно договорили. Спомињали смо референдум, могућност да се на територији општине Обреновац спроведе референдум, да грађани сами о томе донесу одлуку.  Председник општине је јасно исказао свој став на сајту општине Обреновац, такође представници неких политичких партија су сличног мишљења као и већина грађана – рекла је Катарина Мијук.

Грађани окупљени око ове иницијативе отворили су пре десетак дана и фејсбук групу “Стоп рафинерији у Баричу“ која тренутно има око 2200 чланова. О наредним активностима након овог састанка Катарина Мијук је рекла следеће:

– Наредне активности су слање отворених писама медијима. Неке новине су данас објавиле информацију о томе шта ми радимо и зашто смо против изградње рафинерије и мислим да ћемо у наредним данима радити активније на томе. Радиће се на обавештавању грађана и очекујемо од грађана који су против изградње рафинерије да и сами учествују, да дају свој допринос  на начин на који они сматрају да могу, и да се укључе  у наше акције. Дакле, информације које ће бити прослеђене медијима, неке акције по граду , лепљење плаката… Наравно, покушаћемо да се бавимо и добијањем конкретних инфорамција о томе колики је рафинерија загађивач. Ступили смо у контакт са Greenpeace-ом, са њиховом базом за Централно-источну Европу, и од њих очекујемо одговоре који се односе на прописе који се односе на штетне емисије и њене дозвољене границе. У том неком смислу ми, колико ко може да допринесе, радимо на томе, а за даље ћемо се договарати. Ми на фејсбук  групи “Стоп рафинерији у Баричу“ редовно објављујемо какве су даље активности и на које начине грађани могу да се томе прикључе.

 

Мирослав Чучковић је упутио извињење свим грађанима због неадекватне реченице у изјави коју је дао локалној телевизији Маг. Повод за ову изјаву су, по његовим речима, свакодневни позиви и обраћање грађана за помоћ у проналажењу посла. 

О самом састанку и разговору са грађанима који се противе изградњи рафинерије у Баричу Мирослав Чучковић је рекао следеће:

– Ја сам на састанку грађанима рекао да уколико ја будем био у тиму који ће одлучивати о реализације ове инвестиције, и да уколико се загађење животне средине промени за један промил у односу на то какво је сада, да се инвестиција неће градити, јер не смемо да доводимо у ситуацију да се здравље становништва угрожава зарад економског опоравка. С друге стране, то треба да кажу релевантне државне, градске и општинске институције. Мислим да ће о томе одлуку донети Министарство за екологију , Секретаријат за заштиту животне средине, Завод за заштиту природе, Завод за заштиту здравља “Батут“, ЈП за заштиту и унапређење животне средине Обреновац, као и невладин сектор које ће учествовати у јавној расправи. Мислим да је то јако значајно да се донесу релевантне одлуке по питању изградње ове инвестиције. Желим и даље да напоменем да је ова инвестиција јако атрактивна, да доноси велики број радних места, да доноси перспективу за малу привреду Обреновца, и да су људи из “Комико Оила“ вољни да финансирају неке пројекте у граду, попут изградње треће магистрале која бу угасила неколико хиљада индивидуалних котларница, вољни су да финансирају прелазак свих аутобуса “Ласте“ на гас, свих камиона јавних комуналних предузећа на гас… Све су то потписали у уговору са Смедеревом  и  лично ће се трудити да тај уговор са Смедеревом заживи, али ако не заживи, ми не смемо дозволити себи луксуз да као држава изгубимо једну такву  инвестицију. Оно што је јако значајно је да јавност буде укључена у сам процес и да сви становници Обреновца имају право да кажу шта мисле о томе.

Према првим информацијама актуелне су биле две локације, Смедерево и Обреновац. О томе какав је став општине Смедерево и грађана Смедерева када је у питању прича око изградње рафинерије Мирослав Чучковић је рекао:

– Општина Смедерево има проблем у локалном парламенту, нема проблем са  становницима. Појавиле су се још и општине Ковин и Пожаревац које нуде своје локације, и ја се надам да ће та инвестиција остати у Србији, па ма где год да била. И ма где год да буде била, јако је значајно да та технологија буде од стране наших релевантних институције окарактерисана као технологија која неће допринети загађењу животне средине. Нама је на реци Сави јако значајно да ова инвестиција има економску оправданост која ће практично обесмислити четири рафинерије које постоје узводно од Обреновца. То су Сисак, Босански брод и две рафинерије у Модричи које су актуелни загађивачи реке Саве и које се налазе веома близу општини Обреновац и практично бих апеловао на наше суграђане да ову енергију коју су сад употребили на даље користе за борбу против актуелних загађивача као што су ове четири рафинерије које постоје. На састанку су постављена питања и око неких технолошких аспеката и цене целе ове инвестиције, али то је нешто што бих ја препустио стручњацима, да ми овде не причамо лаички и нестручно о томе – рекао је Мирослав Чучковић, члан Градског већа.

-Ми ћемо се трудити да дођемо у ситуацију да се референдум уопште не расписује, већ да се заједнички договоримо, мимо референдума, да ли ће ова инвестиција бити грађена или не – био је одговор господина Чучковића на питање да ли могу општина или грађани, уколико се изјасне путем референдума против изградње ове рафинерије, да утичу на одлуку да ли ће на територији наше општине она бити изграђена.

Рафинерија ће бити изграђена на обали Дунава или Саве, а у којем граду у Србији знаће се почетком лета.