Поводом 9. маја, Дана Европе и Дана победе над фашизмом, ученици Техничке школе и играчи из плесног студија “Идеа, уз подршку Канцеларије за младе општине Обреновац и Pasco пројекта, организовали су у суботу обележавање овог датума на градском тргу у Обреновцу од 11 до 13 часова.

Волонтери Канцеларије за младе су пролазницима делили материјал са информацијама о могућностима путовања без виза за грађане Србије и студирања у Европи.

Основна идеја Канцеларије за младе је била да упозна јавност о приликама и могућностима који млади имају, а тичу се путовања и упознавања земаља Европске уније.  Један од програма који је доступан младима из Србије је програм “Млади у Акцији“ Европске уније, који нуди могућност дугорочног волонтирања у некој од ЕУ земаља, одлазак на међународну омладинску размену, тренинг или умрежавање са омладинским организацијама широм Европе. Србија, као партнерска земља земљама ЕУ, такође може да прима волонтере и организује долазак младих из Европе на размене и тренинге у Србију.
Укидањем виза за грађане Србије олакшан је одлазак младих на међународне волонтерске кампове широм Европе. Учешће на међународном кампу у било ком европском граду и земљи пружа могућност упознавања нових људи, њихове културе, начина живота и размишљања, размене и стицања искуства, стицања нових вештина, унапређења знања енглеског језика, откривања нове земље, њеног становништва, обичаја, културе итд.
Том приликом представљен је и програм Ерасмус Мундус намењен студентима.

 

Тачно у подне, играчи плесног студија „Идеа“ су својим наступом изненадили све присутне на градском тргу. Њихов енергичан и динамичан наступ показао је да млади имају довољно енергије и идеја да буду активни учесници у стварању европског друштва.
Исту поруку имао је и перформанс који су извели ученици Техничке школе из Обреновца.

 

 

Председник оштине Обреновац Жељко Јоветић је објаснио симболику обележавања Дана Европе:

– Канцеларија за младе, као најмлађи део Општинске управе, је организатор обележавања Дана Европе и то је некако најприродније. Живот је тек пред њима, оно мало што су преживели је испрекидано ратовима или бомбардовањем, тако да оно што је порука јединствене Европе је управо порука мира. Ако су се Немци и Французи непосредно након Другог светског рата састали и договорили о успостављању  трајног мира који ће на крају кроз заједничку законодавну регулативу донети и економску стабилност, мислим да и ми треба да будемо те европске породице са закашњењем од  преко 50 година – истакао је председник општине.