keyart SoZemlje

keyart SoZemljeУ понедељак, 17. августа, у башти СКЦ-а, у 21.00 час, биће емитован филм Со земље”.

Последњих 40 година, фотограф Себастиао Салгадо путовао је континентима, пратећи кораке вечно мењајућег човечанства. Сведочио је неким од најзначајнијих догађаја скорије историје; међународним сукобима, изгладњивањима и протеривањима. Сада се упушта у откривање прастарих предела, дивље флоре и фауне, и грандиозних пејзажа у склопу огромног фотографског пројекта који одаје почаст лепоти планете. Живот и дело Себастиаоа Салгада су нам обелодањени од стране његовог сина, Џулијана, који је његов сапутник, и Вима Вендерса, као колеге фотографа.

О редитељима
Вим Вендерс је рођен у Дизелдорфу, 1945. године. Након две године студирања медицине и филозофије и једногодишњег поравка у Паризу као сликар, похађао је Универзитет телевизије и филма у Минхену од 1967. до 1970. Једна је од најзначајнијих фигура које су се пробиле у време ,,Новог немачког филма” ’70-их година прошлога века. Оснивач је дистрибутерске куће Filmverlag der Autoren, из које је израсла његова продуцентска кућа Road Movies, у Берлину 1975. Поред режирања атмосферичних ауторских филмова, Вендерс се креће и у медију фотографије, а његове упечатљиве визије пустих предела уплићу теме сећања, времена и кретње.

Џулијано Риберо Салгадо је рођен 1974. у Паризу где је одрастао у француско-бразилској породици. Године 1996. направио је свој први документарац за Арте, Сузана о злоупотреби радника у рудницима Анголе. Уследили су документарци снимљени у Етиопији, Авганистану, Бразилу… Салгадо је затим уписао Филмску школу у Лондону, коју је завршио 2003. Снимио је позамашан број кратких и документарних филмова за француску телевизију. Његов филм из 2009. године, Науру, лутајуће острво, обишао је бројне фестивале широм света (Hot Docs, Торонто…). Тренутно ради на свом првом дугометражном играном филму који ће бити сниман у Сао Паолу, у Бразилу.

Реч критике
Вим Вендерс потврђује своје мајсторство над документарном формом у овој невероватној оди Себастију Салгаду.“ Џеј Вајсберг, Варајети

Фестивали и награде
Известан поглед, Међународни филмски фестивал у Кану 2014.
Међународни филмски фестивалу Берлину, 2014.
Међународни филмски фестивал у Сиднеју – Sydney IFF 2014.