У петак, 30. априла, у галерији Спортско-културног центра Обреновац одржана је јавна трибина “Отворено о буџетима”, на којој су грађани заједно са гостима разговарали о важности активног учешћа грађана/ки у процесу доношења и праћења трошења буџета општине. 

Овај догађај организован је у сарадњи са Центром за грађанско деловање из Обреновца, у оквиру пројекта Грађанских иницијатива  “Грађанско  друштво за одговорну владу и смањење сиромаштва у Србији” (CSGA програм).

На трибини су говорили: Миљенко Дерета, извршни директор Грађанских иницијатива, Миша Стојиљковић, новинар и аутор емисије Увећање на телевизији Б92, Саша Радуловић, аутор блога на сајту www.blog.b92.net и Јасмина Јеринић, начелница Одељења за буџет, финансије, привреду и друштвене делатности Градске општине Обреновац.

Координаторка програма за младе Грађанских иницијатива, Тања Азањац, објаснила је о каквом се пројекту ради:

-Ово је почетни догађај са којим ми настављамо сарадњу са општином Обреновац и са цивилним сектором, а пре свега младима. Општина је показала отвореност да се бави појединачним потребама циљних група као што су млади. Сада можемо да интезивирамо ту врсту сарадње и заједно кренемо у укључивање младих у планирање буџета и праћење на који начин се планирају буџети везани за реализацију програма који усмерени према младима. Циљ је промоција младих, подстицање комуникације, разговора и приче о буџету. Пошто је Обреновац општина која је по много чему пример добре праксе, сматрали смо да је добро да кренемо са овом врстом програма и ово је догађај којим отварамо ову причу. 

Оправдано је постављено питање колико су млади заинтересовани да се укључе у причу о буџетима и како их мотивисати?

-То је питање колико су уопште грађани заинтересовани са једне стране, колико познају начин на који то могу да учине и колико су уопште прописи отворени за тако једну врсту учешћа. Мислим да је највећи изазов за нас да мотивишемо младе да се укључе у ту причу, а заправо од тога колико новца и како се он троши зависи директно шта се дешава за младе у овом граду. Зато мислим да то јесте битна тема и да треба да је препознају као тему којој они могу да дају допринос. Мислим да је изазов за нас како да промовишемо, како да привучемо младе, како да едукујемо грађане, јер значајно је и за локалну самоуправу да се повећа степен укључености грађана. То могу бити заједнички разговори са локалном самоуправом, тренинзи, различите врсте кампања, праћење шта се дешава по појединачним тачкама буџета. Кроз читав низ активности ми кроз овај пројекат пружамо једну врсту подршке, како експертске, тако и повезивање са другима, укључивање у националне кампање, у промене национлалне легислативе писања буџета. У питању је национална прича, а Обреновац има прилику да буде један од прва три града који ће се укључити у читаву причу – нагласила је Тања Азањац.

 

Миљенко Дерета је објаснио зашто је баш Обреновац изабран за један од прва три града у коме ће се почети са реализацијом пројекта Грађанских иницијатива.

-Ми имамо већ дугорочну сарадњу са општином Обреновац на бројним пројектима, имамо овде сараднике и сараднице који су наши стари пријатељи и познаници, имамо поверење у њих и зато што верујем да само таквим акцијама млади људи могу нешто да покрену и промене у својим локалним срединама.

Као основне циљеве овог пројекта Миљенко Дерета је истакао следеће:

-Наш општи циљ је да повећамо учешће грађана у одлучивању по свим нивоима и по свим питањима. Овде је конкретно реч о локалним буџетима, дакле где се грађани појављују као неко ко има, не само по свом грађанству право да учествује, већ и као порески обвезници од чијих средстваа настаје буџет. Они би требало да буду укључени у израду буџета и наравно да имају право да контролишу како ће се те паре трошити, да нема неких злоупотреба, да нема неких преливања на местима где не би требало да се прелива. Просто мислимо да је то део активног грађанства, да је то део активности у којој не могу да учествују сви, али би требало да учествује довољан број људи да би обезбедили транспарентност.

Господин Дерета се осврнуо и на то колико су грађани активни по том питању: 

-Моје искуство је да када им се заиста пружи прилика да буду активни, они буду активни. Када постигну први успех у нечему онда се још више активирају ,а када имају ометања и кад их обесхрабрује држава и институције својим запетљавањем проблема онда долази до одустајања. Ми имамо велика очекивања од Обреновца и од градова у којима радимо, да ћемо нешто померити на боље.

CSGA програм се изводи на територији целе Републике Србије у оквиру коалиције која окупља 7 организација цивилног друштва (Аутономни женски центар, Amity, Центар за самостални живот инвалида Србије, Ромски информативни центар, Програм за младе Грађанских иницијатива , Група 484 и Друштво за заштиту и унапређење менталног здравља деце и младих) и подразумева низ активности које треба да доведу до активнијег учешћа грађана и грађанки у процесима доношења, али и паћења извршења буџета, како на националом, тако и на локалном нивоу, као и повећања одговорности Владе у процесу креирања политика и доношења буџета које се тичу рањивих група грађана/ки, односно повећање одговорности у преузимању обавеза у примени Стратегије за смањење сиромаштва.

CSGA програм се реализује у сарадњи са Институтом за одрживе заједнице, а финансијски је подржан од стране Норвешке Владе.