NaVesluPrica ilustracija01

NaVesluPrica ilustracija01У оквиру Школског програма РТС-а поново ће током јула и августа бити приказано седам епизода серијала На веслу прича”, док ће у септембру бити емитовано девет нових епизода.

Епизоде, снимљене у Обреновцу 2012. године, у продукцији Удружења Шта хоћеш”, почеће да се емитују 14. јула, а термини приказивања биће уторком у 9.30 и 15.30.
Првих седам епизода серије На веслу прича” снимљене су управо на рекама Колубари и Сави, које су природну снагу показале погубним поплавама прошле године. Оригинални концепт који пред еминентне књижевне ствараоце поставља изазов оригиналне беседе у природној атмосфери реке, са веслом у руци, већ је привукао значајну пажњу гледалаца јавног сервиса премијерним емитовањем.

По речима једног од актера, вишеструко награђиваног новинара Политике и књижевника Слободана Стојићевића сама река је одувек изазов човеку”.

– Како се развија цивилизација све више губимо присан однос са природом, и ми који знамо да пронађемо мир на води имамо ту опрезност од њене снаге и непредвидљивости. Причајући на Колубари са веслом у руци о затрпаним, убијеним, речицама Купинцу и Тамнави, ни сањао нисам да ће оне само коју годину касније у страшној поплави показати људску неспособност да контролише природу – рекао је Стојићевић.

Живе маштовите речи и заплети ствараоца различитих генерација снимљене су коришћењем свих предности ХД технологије и уз оригиналну ауторску музику свака епизода ове својеврсне видео-књижевне антологије даје потпуно посебан увид у природно.

Дугогодишњи уредник РТС-а, драматург, књижевник и редитељ Владимир Андрић, један од аутора На веслу прича”, сматра да је најважније не престати бити радознао.

– Креативни рад подразумева сталну отвореност за експеримент. Снимање са Шта хоћеш екипом, та герила, узбуђење ризика тестирања своје концентрације и извођачке стране, остала ми је у дивном сећању. Озбиљно смо се играли. Потпуно лична прича, као и она коју сам испричао на реци у којој сам научио да пливам. Веома ми је драго да серија наставља да живи – истакао је Андрић.

Тематика прича, од пуне метафоре, сензуалности искуства, драми доживљаја, до бајке и реминисценције основних кодова детињства, све за и о природи, превазилази задате једноставне оквире и остаје трајан запис о нашем колективном размишљању и односу са животном средином.

Једна од учесница, наша најпревођенија и веома плодна књижевница за децу Весна Алексић, својом причом о каубојима и Индијанцима, метафорично је увела наивност дечјег света у серијал.

– Увек се морамо вратити тамо одакле смо потекли. Шта су нам вредности и стремљења ако заборавимо корене? То је питање друштва колико и индивидуе. Био је диван сунчани дан на реци, и као да ме Сава водила кроз моју причу. Надам се да ће се и даље на веслу причати приче – рекла је Алексићева.

Нови наставак серијала, девет епизода произведених 2015. године, у којима су весло на реци Сави у Београду узели неки од најзанимљивијих престоничких књижевника различитих генерација, премијерно ће бити емитован од 1. септембра 2015. године у истом термину.

Редитељ, продуцент и аутор оригиналног концепта је Растко Шејић, а композитор и монтажер тона Владимир Лешић. За камеру су били надлежни Борис Несторовић и Часлав Петровић. Колор корекцију потписује Милан Пејновић. Дизајнер је Зоран Мујбеговић.

Организатор снимања био је Александар М. Поповић, спикер Александар Новаковић, а лађар Коста Миловановић. За интро анимацију били су задужени Коста Миловановић и Мирослав Спајић.

Пројекат је подржала Градска општина Обреновац.

Редослед епизода: 

14. јула 2015. у 9:30 и 15:30 „На веслу прича… Владимир Андрић“

{youtube}N5EKWtuewGs{/youtube}

21. јула 2015. у 9:30 и 15:30 „На веслу прича… Ана Бујић“ 

{youtube}6gZlRQZvUsI{/youtube}

28. јула 2015. у 9:30 и 15:30 „На веслу прича… Драган Бабић“

{youtube}L6e-5GsErSc{/youtube}

4. августа 2015. у 9:30 и 15:30 „На веслу прича… Александар М. Поповић“

{youtube}ShKxi09jt_o{/youtube}

11. августа 2015. у 9:30 и 15:30 „На веслу прича… Славко Стаменић”

{youtube}J5N_Al9JtVE{/youtube}

18. августа 2015. у 9:30 и 15:30 „На веслу прича… Весна Алексић”

{youtube}4A4cRzanBwI{/youtube}

25. августа 2015. у 9:30 и 15:30 „На веслу прича… Слободан Стојићевић“

{youtube}hZP6T9z7YYc{/youtube}