Акција третирања одраслих форми комараца запрашивањем са земље организована је и спроведена у четвртак, 9. јула, у вечерњим сатима. Чим су се стекли временски услови третман је спроведен на неколико локација на територији Градске општине Обреновац.

Јелена Туцаковић из Јавног предузећа за заштиту и унапређење животне средине рекла је да је мониториг урађен прошле недеље.
 
– У току прошле недеље Завод за биоциде и медицинску екологију је одрадио мониторинг одраслих форми комараца у Обреновцу. На неколико локација постављане су клопке и на основу бројности комараца у тим клопкама ми смо добили извештај и препоруку које делове територије општине треба запрашити. У првом запрашивању третирана су подручја Забрана, Забрежја, приобаље Саве и Колубаре, од игралишта у Белом Пољу до Забрежја, центар града, Звечка, Барич, Бреска и Бело Поље. Овом акцијом биће обухваћно 900 хектара територије. Препарат који се користи за запрашивање је потпуно безбедан, одобрен и препоручен од Светске здравствене организације као препарат који се користи за запрашивање комараца у насељеним местима – казала је Туцаковић.
 
Завод за биоциде и медицинску екологију ће након петанест дана извршити мониторинг и уколико бројност комараца буде велика организоваће се нова акција. 
 
{youtube}qNWwMkABbTU{/youtube}