aaaaaplastenicinovo20151

aaaaaplastenicinovo20151Представници Градске општине Обреновац данас су обишли два пољопривредна газдинства која су од ФАО организације добила пластенике као донацију због велике материјалне штете која је настала као последица мајских поплава.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да су пластеници који су донирани доброг квалитета.
 
– Потпуно је јасно да општински буџети у Србији неће моћи да подржавају све видове социјалних давања, пољопривредних и привредних активности. Ми смо се после поплаве активно укључили, заједно са разним организацијама, у реализацију активности за помоћ пољопривредницима. Овакве донације нису до сада забележене у нашој општини. Оне ће пружити могућност да 72 пољопривредника који су је добили дистрибуирају своје квалитетне производе на београдско и обреновачко тржиште и да имају зараду која је довољна за њихово домаћинство и напредак. Оно што је такође значајно је да имамо дуплу контролу ових производа, и то од стране Пољопривредног факултета, који дефинише изградњу објекта и да ли је квалитет најлона и цеви онакав какав је био у тендерској документацији, и представника Европске Уније који контролишу да ли је одабрано домаћинство добило тражени пластеник. Позивам све пољопривреднике да се обрате нашој канцеларији у општини како би успели да добију оно што им је потребно – казао је Чучковић.
 
 Мирко Вранешевић, заменик председника општине Обреновац, казао је да је у плану подела још 15 пластеника. 
 
– У року од десетак дана стижу пластеници и делимо их осталим пољопривредним произвођачима. Данас је 38 степени и желели смо да их посетимо када је највећа жега, јер сви наши пољопривредни произвођачи имају проблем са наводњавањем. Потрудићемо се да у наредном периоду решимо и  тај проблем. Разговараћемо са донаторима о донацији двадесетак пумпи за наводњавање – најавио је Вранешевић.
 
Пољопривредно газдинство породице Петровић из Ушћа добило је пластеник величине 20×8 метара. 
 
– Ми се већ три деценије бавимо повртарском производњом и нама оваква донација доста значи. Пластеник је јако квалитетан, јер могу да се гаје културе које захтевају већу висину. Прво ћемо овде засадити корнишоне, јер су они на реду за садњу, а за догодине ћемо видети – казао је Томислав Петровић.
 
aaaaaplastenicinovo20152
Пејић Драган, чије је пољопривреднио газдинство такође добило ову вредну донацију, захвалио се донаторима.
 
– Моја породица се од 1963 бави пољопривредом и преко две деценије имамо закупљену тезгу на земунској пијаци, Тренутно гајимо парадајз, паприку , краставац и друге културе које дистрибуирамо на београдско тржиште. Пластеник је јако квалитетан и ја мислим да ће допринети да унапредимо и повећамо производњу ове, а и наредних, година – рекао је Пејић.
 
Александар Богићевић, члан Већа градске општине Обреновац, рекао је да су пластеници који су добијени већ намонтирани и да је организација ФАО у Обреновцу поделила 71 пластеник, 46 велика и 25 малих тунелских пластеника. 
 
{youtube}ZGKp61BocZA{/youtube}