Општина Обреновац је од јуче почела са применом индукционог система за амплификацију говора који помаже лицима са оштећеним слухом да директно у слушни апарат примају информације на шалтерима општине, као и са рељефном таблом за слепа и слабовида лица.

Председник општине Обреновац Жељко Јоветић је, уз присуство чланова Савеза слепих Србије и представника невладине организације „Аlthea”, званично представио ове мере које имају за циљ да олакшају сналажење особа са инвалидитетом.
 
– Ако желимо да будемо део цивилизованог друштва, а мислим да желимо, треба онда  нешто да урадимо у том смеру. Није ово неки револуционарни корак, али сматрамо да на овај начин јасно указујемо на то да су људи са инвалидитетом ту поред нас и да имају исте потребе као и ми. Од данас ће слепи и слабовиди људи имати помоћ у виду тактилне табле која има рељефно и Брајево писмо. Ту је и помоћ за људе са оштећеним слухом, у виду посебних уређаја који омогућавају свим особама са слушним апаратом да се лакше снађу у општинским службама – рекао је председник Јоветић.
 
На питање да ли друге институције треба да размишљају у истом правцу када су у питању овакве активности, које не захтевају превелике инвестиције, а пуно значе особама са инвалидитетом, председник је одговорио:
– Слажем се. Свако са своје стране треба да помогне, медији са своје, а ми ћемо са своје стране покушати да утичемо на све јавне институције да изврше, у крајњем случају, своју обавезу да сви грађани буду равноправни и са истим могућностима да задовоље своје потребе. То је уставна категорија и то треба да нам је циљ.
Мирко Димитријевић, председник Савеза слепих Београда, је о овом поступку општине рекао следеће:
– Овај пројекат је јако битан и овакви поступци се већ дуги низ година примењују у ЕУ и у Америци. Јако је битна ствар да грађани уоче да су неки њихови суграђани инвалиди. Да су то особе са посебним потребама, да њима треба помоћ и да они живе у околини. Када такве особе дођу у општину суграђани могу да им помогну и да им олакшају сналажење. Ја могу да уђем у општину и прочитам инфорамцију са рељефне табле, али кључно је да, када се слеп човек појави, видећи људи буду свесни да у њиховом окружењу живе људи који имају неки инвалидитет.
Говорећи о мерама које друштво предузима како би се олакшао положај особа са инвалидитетом Димитријевић је истакао да се мало улаже у пројекте који треба да олакшају живот инвалидима.
– У граду има толико баријера, да не можете проћи обичан тротоар или неки прелаз. Код нас у граду постоји двадесетак озвучених семафора, а у ЕУ је то сваки семафор. Људи у колицима не могу да дођу на више спратове, лифтови су застарели, а степеништа нису адаптирана и прилагођена. То су све реални проблеми – појаснио је он.
Он је, такође, истакао да све институције треба да имају простор прилагођен инвалидима, табле за слепе и слабовиде, као и системе за глуве и наглуве. По његовим речима, едукација грађана је лакша када постоје олакшице за кретање и сналажење особа са инвалидитетом, али у том послу морају да се ангажују и средства јавног информисања.
 

 

Савез слепих Београда има 2400 регисторваних слепих и слабовидих чланова. Процењује са да у Београду ипак има око 3500 слепих и слабовидих. Ова организација је социјалног и хумнитарног карактера. Спроводи активности које омогућавају бољу социјализацији чланова, нудећи им различите програме, као што су шах, спорт, страни језици, културне манифестације, активности за музичаре… Активни су иу области заштите инвалида, запошљавања, образовања, смештаја вишеструко хендикепираних итд.
Снежана Благојевић,председница невладине организације „Алтеа“, је објаснила о каквим помагалима за особе са инвалидитетом се ради:
– Сама индукциона петња за амплификацију говора за глуве функционише тако да сви који имају слушни апарат директно примају информацију преко микрофона који стоји на пулту у свој апарат, тако да се могу самостално обратити службенику. Тактилна табла представља објашњење архитктонске основе зграде. Тако да, кад слеп човек уђе у зграду, он тачно зна где се шта налази и где треба да иде, односно где се налази која просторија. Гуме које су постављене на улазу у општину служе да их доведу до рељефне табле.
Начин коришћења овог индукционог система за амплификацију говора је веома једноставан. Службеник општине само треба да држи систем укљученим, не водећи даље рачуна да ли клијент добро чује или је корисник слушног апарата.
Општина Обреновац је међу првим београдским општинама увела овај систем који помаже особама са оштећеним слухом. Исти систем постоји још у шест београдских општина.