kina meita za sajt 2

kina meita za sajt 2Делегација Градске општине Обреновац у саставу председник општине Мирослав Чучковић, директор и заменик директора Јавног предузећа за изградњу Обреновца Милан Марошанин и Бранко Матић била је у посети компанији МЕИ ТА у Кини. 

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић појаснио је разлог њихове посете фабрици у кинеском граду Тианђину.

– Желим да обавестим обреновачку јавност да је посета која је била реализована у протеклих пет дана била веома успешна и конкретна. Протекле месеце смо провели у заједничком планирању овог пројекта, а план је пола посла. Добар план је могућност да се фабрика изгради брзо и то у року од наредних годину и по дана. Оно што је значајно за нас јесте да смо могли конкретно да видимо како ће изгледати фабрика у Обреновцу, какве ће врсте објеката да има, која врста радне снаге ће бити потребна и какве ће услове радници имати, какав ће бити однос између мушкараца и жена који ће бити ангажовани и речено нам је да ће три четвртине радника чинити мушкарци – казао је Чучковић.

Чучковић је истакао да је у питању најмодернија производња за водеће аутомобилске компаније као што су Ford, Mercedes, BMW и Reno и да се делегација вратила са конкретним пословима које треба да уради.

– Нашим пријатељима из Кине и власнику лично смо показали који је наш посао овде и начин на који ћемо га реализовати. Ту пре свега мислим на одношење тешког отпада са локације ког има преко 650 тона и уклањање објеката са исте. Тај заједнички посао ће бити интезивиран овог лета. Мислим да је то велика шанса за наш град и људе који данас не раде, а желе да раде. Такође, велика ствар је што су сви ти производи извозног типа и заједничким радом са Електропривредом Србије, као што је црпљење воде из Колубаре и могућност да наш угаљ користимо за производњу струје, као и да ове елементе извозимо, повећаће се укупни буџет Србије како би кренули у опоравак економије на реалним основама и самим тим на повећање плата професорима, лекарима, полицајцима… – истакао је Чучковић.

Чучковић је додао да уништена и бомбардована фабрика Прва искра” Барич представља могућност да се економске реформе спроводу и могућност да се на месту старе фабрике добије потпуно нова и модерна фабрика која је у скалду са свим светским и европским стандардима.

kina meita za sajt

Милан Марошанин, директор Јавног предузећа за изградњу Обреновца, објаснио је техничке аспекте фабрике.

– Нама је била част да будемо у једном таквом погону који снабдева водеће аутомобилске компаније са ауто деловима и упознамо се са самим начином производње. Оно што је фасцинантно јесте да је процес производње заокружен на једном месту, као и да је обука радника заокружена. Производни погон ливнице се простире на 22 000 квадратних метара, до делова производних погона којима управљају компјутерски навођене машине. Имали смо прилике да видимо комплетну производњу од ливнице преко производње, до контроле квалитета завршног производа – казао је Марошанин. 

Марошанин је додао да компанија инсистира на запошљавању радне снаге из локалне заједнице због превоза, због начина рада и исхране, те да ће развој града бити усмерен ка тој фабрици.

– Сви лични сукоби и интереси  који се тичу овог пројекта треба да буду минимизирани јер пред нама је један велики корак да се Обреновац врати на стазе старе славе и да буде препознатљив у светским мерилима као што је био препознатљив када је у пуној снази радила фабрика Прва искра” у Баричу – казао је Марошанин.

Бранко Матић, заменик директора Јавног предузећа за изградњу Обреновца, рекао је да ће превоз и исхрану радника вршити локална предузећа и да се на томе инсистирало на састанцима у Кини. Такође, напоменуо је да ће обуку будућих радника МЕИ ТА вршити у својим погонима у Немачкој, Француској и Кини. 

{youtube}_DrLafNm0kA{/youtube}