Министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић-Бошковић и шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт уручили су данас 13 пољопривредних машина пољопривредницима у Обреновцу који су претрпели значајну штету у поплавама у мају прошле године.

Давенпорт је, након предаје машина у донацији ЕУ, рекао да ће Унија наставити са програмом сарадње и помоћи, пре свега, од ове године, у оквиру превентивних мера.
Он је нагласио да је јако битно да се повуку поуке из онога што се десило прошле године и буду предузете озбиљне превентивне мере како се последице катастрофалних поплава не би поновиле. Давенпорт је изразио задовољство што је био у прилици да разговара са пољопривредницима у Обреновцу, који су претрпели велику штету због поплава, као и да су они сами имали могућност да укажу на опрему која им је потребна.

Министарка Богосављевић-Бошковић рекла је да су Влада Србије и њено министарсто, али и ЕУ, након прошлогодишњег поплавног таласа, упутили значајну помоћ пољопривредним произвођачима у санирању штета у пољопривреди.

– Пакет помоћи који је опредељен у новчаном смислу износи око осам милиона евра. Од ових средстава набављене су разне врсте помоћи пољопривредницима – навела је министарк захваливши се ЕУ, као и ФАО што је учествовала у техничком делу посла у расподели средстава.

Из ове донације, према њеним речима, до сада је помоћ добило 16.000 газдинстава на подручју Србије, а радило се претежно о малим газдинствима, која су била захваћена у поплавном таласу.

Што се Обреновца тиче помоћ из овог фонда добило је 1.870 пољопривредних газдинстава.

– Знамо да је штета била огромна, да су пољопривредни усеви уништени, као и опрема. Заједно са ЕУ, са ФАО, Влада и министарство чинимо све што је у нашој моћи да надокнадимо штету – поручила је Богосављевић-Бошковић.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да се у Србији често може чути да је ЕУ наша будућност, а Обреновац је доказ да је ЕУ наша садашњост.

– Подршка која је била у широком опсегу данас се наставља пољопривреди. Имамо конкретне резултате помоћи ЕУ и у здравству. Наш град изгледа данас онако како нисмо могли да га замислимо првих дана након поплаве –  указао је Чучковић.

Он је рекао да је Министарство пољопривреде низом мера помогло пољопривреднике Обреновца, кроз ревитализацију пластеника и житарске производње. Чучковић је указао да се у Обрнеовцу производи 70 одсто жита и више од 50 одсто поврћа које се пласира на београдско тржиште.

– Показаћемо како су солидарност и посвећеност праве европске вредности које се показују у конкретним делима – закључио је Чучковић.

ЕУ је, у сарадњи са ФАО, до сада Обреновцу испоручила преко 1.870 пакета помоћи, а укупна вредност досадашњих донација ЕУ је 450.000 евра.

Када је реч о агро-опреми у Обреновцу ће 22 домаћинства добити опрему у укупној вредности од 24.000 евра.

Извор: Танјуг