У оквиру обележавања Светског дана заштите животне средине, шеф Делегације ЕУ у Републици Србији Њ.Е. амбасадор Мајкл Давенпорт, министар омладине и спорта Вања Удовичић, министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић, градоначелник Београда Синиша Мали и заменик председника општине Обреновац Мирко Вранешевић учествовали су данас, заједно са волонтерима „Зеленог кампа”, у акцији озелењавања и чишћења Обреновца.

„Зелени камп” са више од 100 волонтера организован је као награда волонтерима из свих крајева Србије који су 2014. године учествовали у камповима за пружање подршке поплављеним подручјима и најугроженијем становништву. 

Синиша Мали нагласио је да је веома задовољан чињеницом да је волонтаризам у Србији веома присутан и да су људи спремни да помогну једни другима.

– Прошле године имали смо десетине хиљада људи који су се добровољно јавили да помогну у отклањању последица поплава, а данас опет имамо исту ситуацију, јер се у „Зелени камп” пријавило четири пута више људи него што је било потребно. То говори да млади желе да буду солидарни и да им дух волонтаризма не недостаје, и зато позивам грађане Србије да нам се придруже у свим следећим акцијама, јер смо као друштво солидарно јачи – рекао је градоначелник.

Говорећи о Светском дану заштите животне средине, Синиша Мали нагласио је да се ради о питању од прворазредног значаја.

– Морамо, пре свега, кренути од себе, како би наше непосредно окружење учинили лепшим, а потом и у ширу акцију. Ми смо у Београду завршили Велику пролећну акцију чишћења када смо заједно са великим бројем волонтера и грађана очистили више од 800 локација. Уклоњено је више од 27.000 кубика смећа, хаварисаних возила и дивљих депонија, чиме смо довољно указали од коликог је значаја уређење животне средине. Зато је слика коју данас шаљемо из Обреновца веома важна и унапред се радујем што ће ова манифестација постати традиција – рекао је Синиша Мали.

Након отварања кампа званичници су се придружили  волонтерима у дечјем вртићу „Весељко” и радили са њима на озелењавању дворишта и игралишта за децу.

Мирко Вранешевић, заменик председника општине Обреновац, подсетио је на допринос волонтера у санирању последица поплаве. 

– Одмах након мајске поплаве волонтери су били ти који су се међу првима укључили у пружање помоћи Обреновчанима. Они су учествоавли у процесу санирања последица поплаве у свим објектима од јавног значаја, а пружали су помоћ и старијим суграђанима који нису могли сами да изнесу оштећене ствари. Општина Обреновац има вишегодишње искуство у ангажовању волонтера и ово је само један у низу кампова који смо организовали, док су наша јавна предузећа пружила логистичку подршку и смештај за волонтере. Не треба да заборавимо да су волонтери неплаћени не зато што су безвредни, већ зато што су непроцењиви – казао је Вранешевић.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт подсетио је на традицију да ЕУ заједно са Министарством омладине и спорта награђује волонтереске акције и појединце, и да је „Зелени камп” показао свој пуни смисао јер се за 100 места пријавило чак 400.

Извор: Беоинфо