Преко 100 волонтера из Србије стигло је данас у Обреновац где ће до 6. јуна учествовати на Зеленом кампу „Обреновац 2015“. Волонтери ће радити на озелењавању вртића и других јавних површина и простора и 12 приватних кућа чију је изградњу финансирала Европска Унија након поплаве.

Волонтери су смештени у Спортско-културном центру „Обреновац“  где их је обишао председник општине Обреновац.

– Волонтери су у Обреновцу показали како солидарношћу, посвећеношћу  и одговорношћу могу да учествују у подизању града након поплаве. Срећни смо што после годину дана можемо да видимо резултате њиховог рада и што можемо да их угостимо у наставку тог посла. Посао обнове још није завршен и сутра ћемо видети колико има још могућности да се Обреновац учини лепшим. Ми и даље интензивно радимо, грађевинске машине су по целом граду, уређују се Тополице, Влашка башта, Рваћанска улица, Купиначка улица, пешачко-бициклистичка стаза у Дудовима… Све су то активности како би се све оно што је пореметила поплава вратило у првобитно стање. Ових 120 људи ће нам помоћи у том послу и радиће заједно са нама и грађанима Обреновца. Радићемо на улепшавању јавних површина, на чишћењу каналске мреже и сређивању дворишта вртића и приватних кућа. Са овим пословима нећемо стати док цео град не буде као што је био. Синоћ је асфалтирано игралиште на Старом игралишту, спремамо се за асфалтирање игралиште у Влашкој башти и на тај начин ће сви простори бити поново доступни деци – рекао је Мирослав Чучковић.

Зелени камп организују Делегација Европске уније у Републици Србији, Министарство омладине и спорта, општина Обреновац и ЕУ инфо центар у сарадњи са партнерима – Канцеларијом за младе Обреновац, Фондацијом за младе Обреновца и организацијом Млади истраживачи Србије – Волонтерски сервис Србије, у знак обележавања 5. јуна, Светског дана заштите животне средине, како би општина која је највише била погођена поплавама добила нове зелене површине.

Бојан Бероња, из Младих истраживача Србије, рекао је да је поплава која се десила прошле године последица климатских промена које изазивају екстремне промене времена и обилне кише.

– Желимо да покажемо да је Србија и даље солидарна са онима који су страдали у поплавама. Међу волонтерима има оних који су прошле године имали штету у својим кућама, а сада је овде и неколико волонтера из Голупца – казао је Бероња.

{youtube}y1jw5dPB2ys{/youtube}