Делегација Европске уније у Републици Србији, Министарство омладине и спорта, општина Обреновац и ЕУ инфо центар у сарадњи са партнерима – Канцеларијом за младе Обреновац, Фондацијом за младе Обреновца и организацијом Млади истраживачи Србије – Волонтерски сервис Србије – обележиће ове године 5. јун, Светски дан заштите животне средине, организовањем Зеленог кампа у Обреновцу, како би општина која је највише била погођена поплавама добила нове зелене површине.

Делегација ЕУ у Србији, у сарадњи са партнерима, организоваће Зелени камп као награду за волонтере из свих крајева Србије који су 2014. године учествовали у камповима за пружање подршке поплављеним подручјима и најугроженијем становништву, које је организовало Министарство омладине и спорта кроз програм МЛАДИ СУ ЗАКОН.

Зелени камп траје од 4. до 6. јуна 2015. године. Стотину волонтера уложиће више од 800 сати добровољног рада на озелењавању и чишћењу дворишта кућа, обданишта и других јавних простора и површина у Обреновцу. 70 волонтера радиће на озелењавању дечјих вртића „Цицибан“, „Весељко“ и „Зека“, као и на озелењавању дванаест приватних кућа чију је изградњу финансирала ЕУ након прошлогодишњих поплава. Тридесет волонтера биће ангажовано на акцији чишћења одводног канала у насељу „Браће Југовић“ који је након прошлогодишњих поплава закрчен чврстим отпадом и готово нефункционалан.

Свечано отварање Зеленог кампа биће одржано у петак, 5. јуна, у Спортско културном центру Обреновац”, с почетком у 09:30 часова. Зелени камп ће отворити шеф Делегације ЕУ у Републици Србији Њ.Е. амбасадор Мајкл Давенпорт, министар омладине и спорта Вања Удовичић, министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић и градоначелник Београда Синиша Мали.

Након отварања кампа, амбасадор Мајкл Девенпорт, министарка Снежана Богосављевић Бошковић, министар Вања Удовичић и градоначелник Синиша Мали придружиће се волонтерима у дечјем вртићу „Весељко” и радити са њима на акцији озелењавања дворишта и игралишта за децу. Након те акције, биће извршена и примопредаја 13 пољопривредних машина које су дониране од стране ЕУ као помоћ пољопривредницима који су претрпели велике губитке у опреми у поплавама прошле године. Шеф Делегације амбасадор Давенпорт и председник општине Обреновац Мирослав Чучковић придружиће се касније волонтерима у раду на рашчишћавању чврстог одпада из канала у насељу Браће Југовића у Обреновцу.

У току вечери 5. јуна биће организован и програм на тргу Др Зорана Ђинђића за младе, у оквиру кога ће наступати састав Ничим изазван и два бенда из Обреновца: У змајевом гнезду и Посно прасе.

Светски дан заштите животне средине, 5. јун, изабран је као дан када се организује Зелени камп како би се указало на проблеме загађења и климатских промена, који су један од узрочника поплава широм света, док је Обреновац изабран као локација која је током мајских поплава 2014. године претрпела највећу штету. Осим кампа у Обреновцу за који је владало велико интересовање међу волонтерима (за 100 места пријавило се 400 људи), ове године Млади истраживачи Србије и Министарство омладине и спорта организоваће још 30 међународних волонтерских кампова широм земље.