Од 26. јуна до 7. јула Одред извиђача Свети Сава из Београда организује извиђачки камп на Гарашком језеру у Аранђеловцу. Право учешћа имају старији од 15 година, чак и они који никада нису били извиђачи.

 Начелник Одреда извиђача Свети Сава Дарко Колаковић рекао је да је камп конципиран како би се помогло угроженима у ванредним стуацијама у будућности.

– Током мајских поплава прошле године приметили смо да је много људи желело да помогне и они су добровољно дошли у Обреновац, али нису били оспособљени за ту врсту пружања помоћи. У нашој обуци на кампу имаћемо подршку наших инструктора, Ронилачког клуба Жандармерије, Тренинг центра Сектора за ванредне ситуације и припадника Речне полиције – рекао је Колаковић.
 
Према речима Предрага Јанатовића полазнике чекају одлични услови.
 
– Само језеро пружа одличне услове за овакав вид тренинга, а поред спасилачких активности на води предвиђене су и активности које су у вези са радио аматеризмом, исхраном у природи, претраживањем терена итд. Поред ових обука предвиђене су и спортске активности које су редовне у току дана – казао је Јанатовић.
 
Иван Јегоровић, помоћник председника Градске општине Обреновац, рекао је да је Одред извиђача Свети Сава пружио значајну помоћ током мајских поплава.
 
– Из искуства које смо стекли током поплава дошли смо до закључка да су овакви кампови и вежбе неопходне и да се треба увежбавати у контролисаним условима. Све оно што има за циљ едукацију и образовање младих људи у области ванредних ситуација ми подржавамо, јер су оне помало и заборављене. Дајемо пуну подршку овом кампу и надамо се да ће у будућности бити што више оваквих обука – рекао је Јегоровић.
 
Пријаве за камп ће се реализовате преко Канцеларије за младе, а рок за пријаве је 10. јун.
 
{youtube}WJP_Z9NgBEw{/youtube}