Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је у Обреновцу урађен план превенције за сваку улицу и сваки правац који је оштећен у прошлогодишњим мајским поплавама. Обреновац је набавио и систем мобилног узбуњивања који би упозорио на поплаве и друге непогоде, истакао је Чучковић.

Мирослав Чучковић је, гостујући на РТС-у, рекао да је Обреновац добио три главна савета од највећих стручњака како да спречи катастрофалне поплаве попут оних од маја прошле године.

– Имали смо највеће стручњаке из Европе, људе који су имали искуства у својим земљама по питању поплава. И они су рекли да морамо да урадимо три ствари под хитно. Прва је да се направи јединствени водоводни систем. Друга ствар је да се сви нивои заштите врате на ниво 2014. године. Трећа ствар је да се ниво заштите колубарског слива мора посматрати као јединствени систем – напомиње Чучковић.

На подсећање да се и након годину дана поставља питање ко је одговоран за мајске поплаве, Чучковић каже да је председник Николић дан пре водене бујице посетио Обреновац и додаје како нико није могао да претпостави да ће бити толика навала воде и да ће ухватити све водене токове.

– Да је ико знао да ће вода кренути као лавина ка Обреновцу, да је ико то знао, ми бисмо извршили евакуацију читавог града – указује председник општине Обреновац.

Говорећи о превенцији, Чучковић каже да је за град Обреновац урађен план превенције за сваку улицу и за сваки правац који је пре годину дана био под водом. Истакао је да је план превенције велики посао, али да је ипак извршена процена свих 12 могућих ризика, у који не спадају само пожари и поплаве. Чучковић је напоменуо да је Обреновац направио и систем мобилног узбуњивања како би могао да одговори на евентуалне кризне ситуације.

На питање зашто Обреновчани сада плаћају таксу за наводњавање, Чучковић је рекао како је општина дала могућност грађанима који не желе да плате ту таксу, да се одјаве.

– Такса износи неколико стотина динара, указује Чучковић, а грађанима који нису искористили могућност да се одјаве сада стижу рачуни на кућну адресу.

Верује да грађани за неколико стотина динара не желе да стоје у реду како би одјавили ту таксу. Упркос обнови града, Чучковић је напоменуо да је остало да се обнови позориште, спортска хала, центар за дијализу, а да се полицијска станица премести у зграду суда.

Председник општине Обреновац напомиње да ће ове године грађани који нису могли да обнове домове од државне помоћи, то моћи да учине од донација ЕУ.

Извор: РТС