Годину дана након катастрофалних поплава које су задесиле Обреновац ова београдска општина има ново лице и функционише без већих проблема, рекао је гостујући на РТВ Студио Б Дарко Главаш, директор Беокома. Он је рекао да је доста ствари урађено али и да је остало још тога што је потребно да се уради, канали се и даље чисте, објекти се поправљају. 

Главаш је, подсећајући се на те тренутке, рекао да је дошло до потапања 85 посто ове градске општине, да је 25.000 људи напустило град у року од три дана и да су то били изузетно тешки дани за све становнике Обреновца, али и Лазаревца и Гроцке. 

– То је била незапамћена временска непогода од како се врше метеоролошка мерења на овим просторима. Тих дана су се све градске службе са максималним капацитетима укључиле у спасавање, а затим и збрињавање становника који су остали без крова над главом. Градски штаб за ванредне ситуације је био у сталном заседању, а све градске службе на терену – рекао је Главаш.

Он је посебно истакао велику улогу волонтера, Црвеног крста и хиљаде људи који су долазили да помогну. 

– За све нас је то била једна велика лекција. У првом моменту је било најважније спасити животе, стићи до људи који се налазе у најнижим деловима града, а било је много панике и страха грађана који нису хтели одмах да се евакуишу мислећи да ће се вода повући. Урађен je један огроман посао, Град Београд са свим својим службама и јавним комунаним редузећима, као и републички органи – рекао је Дарко Главаш и додао да је било веома важно и организовати смештај за евакуисане грађане, али и спасавање инфраструктуре јер је све време била угрожена термоелектрана. 

Према његовим речима захваљујући волонтерима напуњено је око 700.000 џакова и постављео дуж целе територије општине, а у једном тренутку Црвени крст града Београда и Србије је уз помоћ донатора спремао 90.000 оброка у току само једног дана и достављао до свих лица којима је то било потребно.

Извор: Беоком