Европски комесар за политику суседства и преговоре о проширењу Јоханес Хан посетио је данас обреновачку Пољопривредно-хемијску школу, која је реконструисана средствима ЕУ и отворио спортско такмичење у одбојци и кошарци заједно са министром просвете Срђаном Вербићем, градоначелником Београда Синишом Малим и представницима општине Обреновац.

Церемонији су присуствовали директор владине Канцеларије за обнову и помоћ поплављеним подручјима Марко Благојевић, шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт и други. 

Пре почетка утакмице одржан је свечани дефиле ученика, а старт је означио комесар Хан подбацивањем лопте.

Пре почетка утакмице ученицима се обратио европски комесар који је рекао да није очекивао да ће након онога што је прошлог маја видео у Обреновцу сада видети град који цвета.

– Признајем да су ми кренуле сузе кад сам се сетио како смо прошле године пошли чамцем у обилазак поплављеног Обреновца, а сада видим шта је све могуће постићи кад се заједнички ради за бољу будућност – рекао је Хан, који је приметивши да су подлога за игру и дресови у плавој и жутој боји, прокоментарисао да то говори о привржености Србије ЕУ.

Синиша Мали, градоначелник Београда, је рекао: 

– Драго ми је што је Обреновац данас, после нешто мање од годину дана од прошлогодишњих поплава, домаћин овакве манифестације. Прошле године у ово време Обреновац је био град без будућности, а данас је град који је домаћин за 320 ученика из разних делова Србије поводом Дана Европе. Ова школа је неколико пута била потпуно под водом, а данас имате ђаке спортисте који се такмиче у кошарци и одбојци, покушавају да победе и на такав начин преко спорта враћају неку нову енергију и веру у живот у Обреновцу – рекао је градоначелник.

Он је захвалио свима који су учествовали у обнови Обреновца, његових школа и целокупне инфраструктуре, нагласивши да Обреновац данас изгледа много лепше него пре прошлогодишњих поплава.

– Европска унија је много учинила да се обезбеде потребна финансијска средства и да у свим аспектима овај град и општина изгледају боље – рекао је градоначелник који се обратио комесару за проширење ЕУ Јоханесу Хану и рекао да је Београд европска престоница, да је пре две недеље био домаћин самита градоначелника из 13 земаља региона и да ће истрајати на путу у Европску унију.

 Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић је, обраћајући се присутнима, рекао:

– Драго ми је што сте данас у Обреновцу који је пре само годину дана изгледао као град страха и ужаса који више никада неће имати своју будућност. Ми смо данас у потпуно обновљеном граду и домаћини смо свим ученицима из поплављених подручја. Овај турнир се организује у наше три обновљене школе које су саниране средствима ЕУ. Добродошли и уживајте у Обреновцу – казао је Чучковић. 

Министар образовања Срђан Вербић подсетио је да је прошле године главна брига ђака била да нађу школу ван Обреновца у којој би могли да наставе школовање, а да је данашњи изглед обреновачких школа најбољи могући маркетинг јер Обреновац има светлу будућност.

Иначе, кошаркашка утакмица се игра између тимова основних школа из Велике Плане и Ваљева.

Делегација ЕУ у Србији сваке године у мају обележава разним манифестацијама Дан Европе, а ове године је одлучила да то употпуни кошаркашким и одбојкашким турнирима који ће од 7. до 9. маја бити одиграни у Обреновцу, у две основне школе и у Пољопривредно-хемијској школи.

Такмичари су спортисти из основних школа са подручја погођених поплавама и то из градова и општина који су били обухваћени интервенцијом ЕУ на санацији последица поплава.

Извор: Танјуг 

{youtube}yUrZv8RMunM{/youtube}