Под слоганом Европа отворено” Делегација Европске уније у Републици Србији ће, заједно са својим партнерима, прославити Дан Европе организовањем бројних догађаја у општини Обреновац, у присуству европског комесара за европску политику суседства и преговоре о проширењу, Јоханеса Хана.

Комесар Хан ће бити почасни гост централног догађаја у оквиру прославе Дана Европе који ће се одржати у Обреновцу. Општина Обреновац, најтеже погођена поплавама у мају прошле године, биће домаћин спортског надметања за ученике основних школа из целе Србије. Они ће се од 7. до 9. маја такмичити у одбојци и кошарци, а такмичења ће бити организована у три обреновачке школе реновиране уз подршку Европске уније – Пољопривредно-хемијској школи, Основној школи „Посавски партизани“ и Основној школи „Јован Јовановић Змај“. Такмичење које је организовано у сарадњи са Министарством омладине и спорта и Савезом за школски спорт Србије окупиће 320 ученика из општина погођених прошлогодишњим мајским поплавама.

Спортско такмичење ће бити затворено 9. маја у Пољопривредно-хемијској школи у Обреновцу, где ће финални мечеви бити одиграни у раним поподневним часовима. Амбасадор Девенпорт, министар омладине и спорта Вања Удовичић, генерални секретар Кошаркашког савеза Србије Андрија Клеут и председник Одбојкашког савеза Александар Боричић ће уручити медаље најбољим такмичарима.

Прослава у Обреновцу ће бити завршена програмом на централном тргу у организацији ЕУ Инфо Центра и Канцеларије за европске интеграције. Културно-музички програм ће бити одржан у периоду од 11:00 до 24:00 часа.

ДАН ЕВРОПЕ 2015
ПРОГРАМ ЕВРОПА ОТВОРЕНО”
9. мај 2015.
Трг др Зорана Ђинђића, Обреновац

11:00 – 12:00 – „Колаж кореографских минијатура“, у извођењу Балетског студија Идеа”
12:00 – 13:30 – Представа „Авантуре мачка Џоа“, у извођењу београдског „Пан театра“ и радионица за децу
13:45  – 15:45 – Представа „Зеко, зеко“, у извођењу Школе глуме ЦОТК ТЕНТ
16:00 – 17:00 – „Flash mob““ и концерт студената музичке академије у организацији „„Guitar Art Fest-a“
17:00  – 20:30 – Припреме и тонске пробе за вечерњи концерт на тргу Др. Зорана Ђинђића

Промотивни штанд ЕУ Инфо центра – ЕУ Квиз биће постављен на тргу од 11.00 – 17.00
Промотивни штанд СЕИО – биће постављен на тргу 11.00 – 17.00

КОНЦЕРТ НА ТРГУ
20.30 – 21.30 –  Наступ обреновачког састава „Џепови“
21.45 – 23.15 – Наступ београдског састава „Sevdah Baby Live“
23.30 – 00.30 – Наступ обреновачког састава „Incomplete“

Даном Европе, 9. маја, обележава се објављивање декларације министра спољних послова Француске, Робера Шумана, од 9. маја 1950. године који се сматра првим званичним кораком у оснивању данашње ЕУ. Декларација је била предлог бившим непријатељима, Француској и Немачкој, да успоставе заједничку организацију како би управљали својим индустријама угља и челика и заувек спречили нови рат у Европи; предлог је довео до стварања Европске заједнице за угаљ и челик, претходнице савремене ЕУ.

Помоћ Европске уније у санацији последица поплава у Обреновцу је процењена на 3.775.000 евра. Ово обухвата изградњу 25 приватних кућа и 32 стана у објектима социјалног становања, реконструкцију 150 приватних кућа и пет школа, подршку за 40 микро и малих предузећа, испоруку семена, ђубрива, садница воћа и опрему за 660 пољопривредних произвођача. ЕУ је издвојила 862.700 евра за реконструкцију и опремање пет државних школа и израду неопходне техничке документације за реконструкцију обреновачке Гимназије. Програм је спровела Организација УН за пројектне услуге (УНОПС) у Србији у сарадњи са партнерима (ДРЦ, АСБ, Хелп, ФАО и Хуманитарном фондацијом Дивац).

{youtube}4gNaE-EeKas{/youtube}