Данас је у Градској општини Обреновац одржан састанак поводом доношења новог Закона о планирању и изградњи који је 17. децембра ступио на снагу.

Састанку су, поред представника Градске општине Обреновац, присуствовали пројектанти, имаоци јавних овлашћења и заинтересовани грађани.

Весна Ђоковић, начелница Одељења за урбанизам и комунално-грађевниске послове, рекла је да су теме састанка биле процедуре које су неопходне по новом Закону.
 
– Као што је познато, крајем прошле године ступио је на снагу нови Закон о планирању и изградњи. Данас смо одржали састанак, јер је његова пуна примена почела 1. марта, када поштујемо рокове и процедуре које су прописане законом. У оквиру тих процедура има значајних измена у односу на раније и разлог састанка су баш те измењене процедуре. Састанку су присуствовали пројектанти и имаоци јавних овлашћења како би разрешили дилеме и усагласили се у поступку документације и добијања грађевинске дозволе. Пре свега, закон је рекао да се уз све потребне папире прилаже идејно решење будућег објекта и то је новина. Идејно решење мора да садржи одређене податке да би имаоци јавног овлашћења могли да издају своје услове, што су пројектанти различито тумачили, па се врло често дешава да буду одбијени из формалних разлога. Проблеми су те природе да сада морамо да поступамо у роковима који су задати, тако да више нема дописивања са странкама и допуне предмета. Рок за издавање дозвола је 28 или 30 дана, колико је законом дефинисано. Све између, као што је израда идејног решења и пројекта, су рокови који праве застој док се за добијање дозволе рачуна само време од подношења захтева за доволу које нама служи за поступање по поступку. Грађани очекују, да када поднесу захтев нема проблема, а опет ми морамо да поштујемо закон и правилнике који прате тај закон, тако да ту има доста тога шта нам се мора дати као додатак како би могли да поступамо даље и ми и имаоци јавног овлашћења. Ја молим да грађани имају разумевања, јер је потребно време да се сви навикну на нови закон. И ми и пројектанти, а у овом првом времену се морамо сви прилагодити једни другима. Грађани такође могу са свим папирима пре подношења захтева доћи код нас у одељење и информисати се да ли им је још нешто потребно или им је документација потпуна. Ми ћемо увек изаћи у сусрет и помоћи странкама уколико има неких недоумица или питања. Оног тренутка када се поднесе захтев, тада више нема места исправкама, па ја апелујем на грађане да се добро информишу пре него што подонесу захтев за издавање грађевинске дозволе – казала је Ђоковић. 
 
{youtube}Kka4qGwTSVY{/youtube}