divac omladinski fond

divac omladinski fondФондација Ана и Владе Дивац и УСАИД су данас званично представили нови двогодишњи пројекат Дивац омладински фондови” који ће подржати омладинске пројекте у 9 општина. Конференцији је присуствовао председник општине Обреновац са сарадницима, након које су потписани уговори о сарадњи општине на овом пројекту.

Ана Дивац је рекла да је циљ пројекта повећати учешће младих у процесима локалног развоја кроз доделу бесповратних новчаних средстава пројектима које покрећу и воде млади.

– Мени је увек најдраже када се окупимо око идеје која је добра и која онда заживи. Једни без других не можемо, у овом случају, фондација, УСАИД, локалне заједнице и млади. У Обреновцу су се догодиле поплаве, па је функционисање било усмерено ка обнови 10 кошаркашких игралишта и једног игралишта у центру за децу. У настављеној сарадњи, надамо се да ће то да буду неки други пројекти који нису конкретно у вези обнове. Мислим да је ваша локална самоуправа много добро урадила свој посао на обнови. И поред професионалних обавеза, они су отишли корак даље и много ми је драго када видим вашег председника општине колико је задовољан са свиме што је постигао, јер је то било јако тешко – рекла је Ана Дивац.

Душко Крстић, координатор Канцеларије за младе ГО Обреновац, рекао је да млади управљају омладинским фондом.

– О томе ко ће добити средства из буџета, а буџет се обезбеђује делом од општине, делом из Фондације Дивац, одлучују млади. Дивац омладинским фондовима управља одбор сачињен од десет младих људи који су изабрани на јавном позиву и едуковани да воде програм малих грантова. Поново ће бити расписан позив члановима одбора омладинског фонда, а ти чланови ће расписати конкурс који нас очекује током лета, тако да се надам да ће нас у септембру очекивати десетине конкретних иницијатива и акција – казао је Крстић.

Партнерске општине на пројекту Дивац омладински  фондови су: Власотинце, Блаце, Владичин Хан, Пријепоље, Аранђеловац, Обреновац, Лазаревац, Вршац и Кањижа.

{youtube}IJh3egxCshE{/youtube}