VUL 3521

VUL 3521Данас је у Клубу за младе у Спортско-кулутрном центру Обреновац” одржана почетна презентација пројекта Унапређење управљања земљиштем на нивоу локалних самоуправа у Србији” који спроводи ГИЗ Амберо.

У склопу сарадње Техничког универзитета у Берлину и Архитектонског факултета у Београду, група студената мастер програма је одржала састанак са представницима институција у Обреновцу. 

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић поздравио је студенте и професоре и рекао да је изузетна част бити домаћин оваквом скупу.
 
– Јако нам је драго што смо домаћини једној овако значајној академској заједници из Немачке. Катастрофа која нас је задесила је засигруно нешто што ће бити изучавано на многим факултетима, пре свега у Европи с обзиром да сваки град може доћи у овакву опасност. За нас јако значајна сарадња и желимо да се захвалимо Немачкој, њиховим компанијама и невладиним организацијама које су биле уз нас у најтежим тренуцима и учествовале у обнови индивидуалних и јавних објеката. Ту пре свега мислим на обданишта која су обновљена средствима немачке организације ХЕЛП. Оно што је карактерисало обнову Обреновца је присуство апсолутно свих водећих економских сила, присуство како министара тих држава, премијера и компанија које су значајне у развоју тих држава. Оне су дале допринос развоју Обреновца. Трудићемо се да пошаљемо лепу слику у свет преко ових студената, јер засигурно ће неко од њих радити у некој водећој компанији и јако је битно да они понесу лепе слике из Обреновца како би направили сарадњу у наредним деценијама – казао је Чучковић.

VUL 3472
 
Професор Харелд Милер, шеф пројекта, рекао је да је данашњи сусрет у Обреновцу иницијална радионица. 
 
– Ово је иницијална радионица између Архитектонског факултета у Београду и Техничког универзитета у Берлину, а све уз помоћ Градске општине Обреновац. Овај пројекат је резултат посете коју смо ми пре годину и по дана имали Техничком универзитету у Берлину, где је договорено да српски и немачки студенти заједно раде на теми резлијентног рада. Оно што је разлог што смо се одлучили да радимо на овој теми јесте оно с чим се цела Европа суочава, а то су климатске промене које доводе до све екстремнијих временских прилика које су резултирале катастрофом која се догодила Обреновцу прошле године. Циљ пројекта је да студенти у склопу својих студија морају да се позабаве и овом тему да би могли да се изборе са оваквим последицама касније у послу. Да науче да раде на превенцији оваквих догађаја – казао је Милер.
 
Пројекат је подржан од стране немачког Савезног министарства за привредни развој и сарадњу, у реализацији немачке организације ГИЗ. 

{youtube}93FCaGt6DBE{/youtube}