obrenovac

obrenovacДанас је у сали Градске општине Обреновац одржана седница Штаба за ванредне ситуације. Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић истакао је да је тренутна ситуација у Обреновцу стабилна. 

– Ситуација је апсолутно стабилна, сви нивои река су испод нивоа редовне одбране од поплава, на неким местима су испод нивоа и по неколико метара. У наредних десет дана нас очекује лепо време без кише. Апсолутно сви системи и унутрашњих вода ЈВП Београдводе” и наше канализације су у функцији. Заштитна места су ревитализована, тако да Обреновчани немају простора за бригу. За разлику од прошле године, на терену имамо људе који врше директно надгледање у околним местима, тако да ћемо имати информацију за Обреновчане у ком тренутку и како та опасност може да утиче на њихов живот и организовање њиховог домаћинства. Имаћемо довољно времена да предузмемо све мере заштите у Обреновцу – казао је Чучковић. 

Чучковић је рекао да је јуче оперативном центру упућено 1742 позива уплашених људи са питањима да ли ће бити поплаве, иако није било ни капи кише и иако су нивои свих река испод редовне одбране од поплава. 

Чучковић је додао да ће у наредним месецима у складу са најавама Хидрометеоролошког завода штаб имати перманетне седнице, дежурстава, као и обавештавање јавности.

– Данас смо усвојили план евакуације. Он тачно дефинише насеље по насеље, улицу по улицу, у складу са информацијама из околних места. Уколико будемо у околним местима имали изливање река, имаћемо времена да организујемо угрожене просторе као што су Велико Поље, Пољане, Конатице у смислу смештаја стоке, хране и свега осталог што треба да изазове организовану евакуацију и напуштање тог простра уколико се догоди таква ситуација. То све подразумева да ћемо имати налете хеликоптера, извиђаче на планинама и околним општинама и имати правовремену информацију шта се и колико слива ка нашем граду – казао је Чучковић.

Новина коју је увела Градска општина Обреновац јесте да се сви грађани преко званичне интернет презентације општине www.obrenovac.rs могу информисати о тренутном стању нивоа река са графичким приказом. Информације се добијају са сајта Хидрометеоролошког завода и садрже графички приказ нивоа река на мерним станицама у Обреновцу и околини. 

План евакуације људи, животиња и материјалних одбара на територији ГО Обреновац који је усвојен на данашњој седници Штаба за ванредне ситуације можете прочитати овде

{youtube}YHqhQ092_jY{/youtube}