VUL 0437

VUL 0437Данас је у Градској општини Обреновац одржан састанак Комисије за село и пољопривреду ГО Обреновац на ком је представљен програм кредитирања пољопривредне производње у 2015. години. Mинистар пољопривреде и заштите животне средине проф. др Снежана Богосављевић Бошковић je 26. марта 2015. године закључила уговоре са овлашћеним лицима пословних банака и осигуравајућих кућа којим су регулисани услови кредитирања пољоприведне производње у 2015. години.

Александар Богићевић, члан Већа градске општине Обреновац, рекао је да је ово повољан начин да пољопривредници дођу до неопходних средстава за рад.

– Министарство преузима обавезу плаћања дела каматне стопе према банкама, како би фиксна каматна стопа на неоптплаћени део кредита износила 6% за биљну производњу, набавку механизације и опреме, док ће каматна стопа за кредите за набавку стоке износити 4% на годишњем нивоу са грејс периодом од годину дана. Кредити ће бити на три године – казао је Богићевић.

Кредити су динарски, максимални износ кредита за носиоце регистрованих пољопривредних газдинстава је 5 милиона динара, а за задруге до 15 милиона динара. Банке са којима су потписани уговори су: Комерцијална банка, Прокредит банка, Банка Интеза, Хипо Алпе Адриа банка, Креди Агрикол банка, Сбер банка, ОТП банка, АИК банка, НЛБ банка, Ерсте банка, Опортјунити банка и Поштанска штедионица, и осигуравајуће куће: ДДОР, Дунав осигурање, Ђенерали осигурање и Глобос осигурање.

Други део данашњег састанка је био опредељен за представљање привредног комбината Драган Марковић” пољопривредницима. Драган Миливојчевић, директор АД Драган Марковић” рекао је да је то предузеће репрограмирало дугове свим пољопривредницима који су имали потврду да су поплављени у мају 2015. године. 

{youtube}pIyLETe_qPI{/youtube}