VUL 0368

VUL 0368У селу Вукићевица данас је одржан помен настарадалом мајору Небојши Тепавцу. Мајор Небојша Тепавац је 5. априла 1999. године страдао од дејства противрадарске ракете НАТО-а, извршавајући борбени задатак у саставу послуге 8. ракетног дивизиона 250. ракетне бригаде ПВО.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић је обраћајући се присутнима одао почаст погинулом мајору. 

– Прошло је пуних 16 година од трагедије која је задесила целу Србију, па и нашу општину, као и од трагичне погибије Набојше Тепавца који је дао живот на бобеној линији у селу Вукићевица. Ја желим да одам почаст њему и захвалим свим херојима, живим припадницима јединице који су данас овде са нама. У оваквим тренуцима, посебно је важно да се држава води на такав начин да рата више никада не буде, да мир завлада у наредним деценијама и да малишани који су данас овде одржали рецитале имају мирну будућност и мирно детињство. Ми засигурно као општина и као грађани Обреновца нећемо заборавити херојско дело јединице и самог мајора. Као што смо обећали прошлог пута, једна од улица у Обреновцу сада носи име по мајору Небојши Тепавцу и то је још један начин да све будуће генерације никада не забораве људе који су дали свој живот како би ми данас слободно живели – казао је Чучковић.

Потпуковник Дејан Миленковић из 2. ракетног дивизиона 250. ракетне бригаде за ПВО је рекао да су ракетне јединице противваздушне одбране биле на првој линији одбране.

– Сваки улазак борбене посаде у кабину ракетног система могао је бити и последњи јер је непријатељ био далеко надмоћнији, али то их није обесхрабрило да храбро и часно бране своју замљу. Тако је на данашњи дан пре 16 година свој живт положио и мајор Небојша Тепавац. Нападнути два сата иза поноћи од надмоћнијег непријатеља са три ракете, једна је директно погодила јединицу и том приликом рањено је пет припадника, а на нашу велику жалост мајор Небојша Тепавац је смртно страдао. Окупљајући се данас на овом светом месту ми исказујемо дивљење и поштовање према нашем јунаку. Време није избрисало лик Небојше из наших срца и мисли. Његово дело неће заборвити ни грађани Обреновца и њихово поштовање према нашем јунаку је искрено и вредно сваког поштовања – казао је потпуковник Миленковић.

VUL 0303

Силвана Хаџи-Ђокић, сестра мајора Небојше Тепавца, захвалила се свима који су присуствовали помену.

– Хтела бих да се захвалим свима, председнику Градске општине Обреновац и свим Обреновчанима, зато што је после 16 година исто као у тренутку Небојшине погибије. За нашу породицу је то велика утеха и на неки начин обећање да се сећање одржава и ми смо као породица захвални Обреновцу. Када су се догодиле поплаве прошле године ми смо заиста били потрешени и забринути, јер је Обреновац наша друга кућа. Драго ми је да је Обреновац успео да се обнови и да данас није заборављено херојско дело мога брата – казала је Силвана Хаџи-Ђокић.

Чланови Атлетског клуба Племенито срце” данас су у част натрадалог мајора Небојше Тепавца истрчали руту од зграде Градске општине Обреновац до спомен обележја у Вукићевици. Знак за почетак трке дао је Мирко Вранешевић, заменик председника Градске општине Обреновац.

{youtube}OA6Yu2sTDSE{/youtube}