gašić biblioteka 1

gašić biblioteka 1Министар одбране Братислав Гашић уручио је данас донацију Библиотеци „Влада Аксентијевић“ у Обреновцу. Поклон Министарства одбране и Војске Србије чине 534 књиге у издању Медија центра „Одбрана“. 

Министар Гашић је том приликом рекао да је Војска Србије увек спремна да помогне.

– Војска Србије је увек спремна да помогне свим локалним самоуправама и свом становништву Србије. Оно што стално понављам у последњих годину дана јесте да све можете да изгубите, али знање и образовање које сте стекли нико не може да вам узме. Мени је драго да сте задовољни са овим што је Министарство одбране одвојило и поклонило библиотеци. Надам се да ће Обреновчани уживати у овим насловима који су заиста импресивни и вредни. Војска Србије је у протеклих петнаест година уништавана на све могуће начине, а оно што је остало у њој као најважније благо јесу људи и интелект и имамо велики број људи који су високо школовани и који то на терену показују и то знање преносе другима – казао је Гашић.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић, говорећи о великој помоћи Војске Србије том граду током немилих догађаја, рекао је да се министар Гашић више пута распитивао о штети коју је претрпела библиотека и да га данашња донација није изненадила. 

– У току поплаве Војска је много помогла Обреновцу, а и након тога у сређивању последица од поплаве. Првих дана и ноћи након поплаве пролазили смо поред библиотеке и министар Гашић је питао у каквом је стању објекат, да ли ћемо успети да очувамо културну баштину. Пре неки дан када ме је звала директорка библиотеке да најави ову посету отело ми се из срца и то сам и њој рекао, да сам знао да ће се министар вратити овде са жељом да се наша културна баштина и да се наша деца образују – казао је Чучковић.

gašić biblioteka 2

Директорка обреновачке библиотеке Ивана Јаношевић је, захваљујући за донацију, истакла да установа помно прати издања Медија центра Одбрана”, од којих је многа и имала у књижном фонду пре поплаве. 

– Међу књигама које смо изгубили био је и значајан број ваших, па смо веома обрадовани што ћемо надокнадити многе од тих наслова, а нарочито смо срећни што поклон чине и многе књиге које нисмо могли да очекујемо, из области уметности, књижевности, здравља и историје – рекла је директорка Јаношевић која је министру Гашићу поклонила и два новија библиотечка издања. 

Током прошлогодишњих поплава Библиотека Влада Аксентијевић” изгубила је око 25 000 књига, уз велику материјалну штету на објектима, од којих су неки санирани, док ће обнову главне зграде финансирати Краљевина Норвешка.

{youtube}nA1jnMbXmD8{/youtube}