Данас је у Градској општини Обреновац одржана седница Штаба за ванредне ситуације поводом најаве Хидрометеоролошког завода Србије о количини падавина предвиђених у априлу 2015. године.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да је на данашњој седници Штаба било неколико тачака дневног реда.

– Најважнија тачка данашњег дневног реда је било ојачавање насипа у Великом Пољу и његово проширење. Донели смо одлуку да се изврши експроријација околне куће, да се одређене куће сруше и да се ту изврши проширење насипа како би тај насип био јачи него пре. Друга ствар је ангажовање свих привредних субјеката у Обреновцу  који имају потребну механизацију за прокопавање канала поред путева и чишћење канала у којима постоји отпад који су грађани бацили, а који зауставља проточност вода. То може да донесе проблем, с обзиром да је за април предвиђено 20 дана киша од 30 дана. Све наше активности су у вези за смањењем штете од новонасталих околности, а то су претње великог обима падавина у априлу, како не бисмо имали ситуацију као прошле године – казао је Чучковић.

Заменик директора Јавно комуналног предузећа Зоран Лапчевић рекао је да то предузеће превентивно пуни 10 000 џакова са песком.

– Данас смо донели одлуку да се неке мере превентивно спроведу. Једна од тих мера јесте пуњење џакова са песком и лагеровање тих џакова у случају потребе. Уколико дође до потребе да се џакови користе они ће бити припремљени и спремни за употребу. Морам да нагласим да нам услуга волонтера за сада није потребна, џакове је обезбедило предузеће Београдводе” и има их тренутно 10 000 комада и то је за сада довољно. Обезбеђене су довољне количине и песка за пуњење, тако да је све припремљено и данас се креће са тим активностима како би наредни период дочекали спремни – најавио је Лапчевић.

Иван Илић, в.д. директора ЈКП Водовод и канализација”, је рекао да се радило на решавању проблема који се јављају у депресијама у Обреновцу.

– У насељу Вирага највећи проблем је непостојање кишне канализације. Оно што акутно можемо да решимо је убацивање пумпе у фекалну црпну станицу која је већих капацитета и да овај кишни период искористимо као пробни период да видимо да ли ће се стање поправити. Друга озбиљнија ствар јесте пројектовање кишне канализације и тиме се бави Јавно предузеће за изградњу Обреновца и на тај начин би проблем био решен заувек. Што се тиче насеља Дудови и улице Светог Саве, оно што можемо да радимо јесте да црпна станица Купинац ради поузданије. То ћемо урадити тако што од данас имамо дежурства 24 сата како не би долазило до испада. Своје возило, тј. фекалну цистерну ћемо ставити на располагање управо тој улици да и са површине терена црпимо воду. Трећа ствар је набавка механичке решетке коју ћемо инсталирати на фекалну црпну станицу Купинац која ће утицати на то да без надзора црпна станица далеко поузданије ради – објаснио је Илић.
 
{youtube}CvGM9zza9s0{/youtube}