Председник Привредне коморе Београда Миливоје Милетић најавио је да ће та комора помоћи свим београдским општинама у развоју предузетништва и потписао прве споразуме о пословно-техничкој сарадњи са представницима општина Обреновац и Звездара.

Милетић је споразуме потписао са замеником председника општине Обреновац Мирком Вранешевићем и замеником председника општине Звездара Зораном Вулетићем.

Милетић је казао да је реч о пилот пројекту и да ће таква сарадња бити успостављена и са другим општинама.

– Укупно предузетништво је огранизовано на локалном нивоу, потписали смо пилот пројекат развоја предузетништва у општинама Обреновац и Звездара, а подразумева едукацију и помоћ предузетницима. ПКБ има капацитете, као што је бизнис инфо центар и стручне службе који могу да пруже информације за израду бизнис планова, регулисање пореза и све друго што је потребно за законско пословање – истакао је Милетић.

Он је казао да је изузетно неповољна структура наше привреде и приватног сектора, тако да је за ПКБ један од стратешких циљева развијање предузетништва у Београду.

– Договорили се са градским властима како могу да се користе капацитети коморе за повећање конкурентности и јачање предузетништва у главном граду – додао је Милетић.

Отварањем канцеларија за развој предузетништва у београдским општинама, предвиђено је да привредници брзо, лако и стручно добију све информације потребне за њихово пословање нарочито из области економске, правне и пореске регулативе.

По утврђеном плану и програму у априлу 2015. године почеће реализација пилот пројекта развоја предузетништва кроз рад канцеларија у општинама Обреновац и Звездара.

Мирко Вранешевић, заменик председника општине Обреновац,  је подсетио да је Обреновац имао велике поплаве у мају прошле године и да су обреновачки привредници тада претрпели велику штету. Он је најавио да ће бизнис инфо пулт за помоћ предузетницима бити отворен у Општем удружењу предузетника у Обреновцу.

– Потписивање овог споразума представља прекретницу у односима између Привредне коморе Београда и Градске општине Обреновац. Ми ћемо привредним субјектима из Обреновца обезбедити читав низ погодности, а услуге ће им бити пружене у канцеларији која ће бити отворена у Општем удружењу предузетника. Предузетници ће у канцеларији моћи да добију правну помоћ, помоћ у изради бизнис планова и логистичку подршку стручних лица која ће бити ангажована од стране Привредне коморе. Такође, биће организовани семинари, предавања, округли столови, стручни скупови који ће допринети оснаживању привредног сектора у Обреновцу – додао је Вранешевић.

Споразумима о сарадњи је поредвиђено и подстицања посебних облика предузетништва, као и бројне активности кроз интензивну заједничку сарадњу Скупштине града, локалне самоуправе и Привредне коморе Београда.

{youtube}zpituuWZjns{/youtube}