Удружење италијанских привредника у Србији, Конфиндустрија Србија, донирало је вредан дијагностички апарат Дому здравља у Обреновцу.

Дом здравља је тешко оштећен у поплавама које су погодиле Србију у мају 2014. године. Вредност донације је око 8.000 евра, а у питању је апарат који значајно побољшава систем рада у лабораторијској дијагностици, изузетно важној у укупној медицинској дијагностици.

Примопредаји апарата за одређивање времена седиментације методом агрегације еритроцита су присуствовали Ерик Косута, председник Конфиндустрије Србија, Ђузепе Манцо, амбасадор Републике Италије у Београду, Мирослав Чучковић, председник општине Обреновац, Веран Матић, председник Управног одбора Фонда Б92, др Маја Тодоровић, директорка Дома здравља Обреновац и Ирена Брајовић, директорка Конфиндустрије Србија.

– Много је људи у Србији погођено катастрофалним поплавама из маја прошле године. Њихова патња никога није оставила равнодушним. Чланови Удружење италијанских привредника у Србији организовали су прикупљање средстава за обнову Дома здравља у Обреновцу, а посебна нам је жеља била да помогнемо одељењу педијатрије – изјавио је овом приликом Ерик Косута, председник Конфиндустрије Србија.

– Смисао бизниса није само пуко остварење профита за власнике већ и да помогне да заједница функционише у што бољим условима. Нарочите потребе постоје у развоју здравства као базе здравља нације, док су добри здравствени капацитети важни и за инвеститоре када се одлучују да ли ће негде инвестирати, јер је и за њихове запослене и менаџмент важно да имају квалитетну здравствену негу. Због тога је важна и донација Удружења италијанских привредника у Србији. Надам се да ће се ова двосмерна сарадња наставити и убудуће, изјавио је Веран Матић – председник Управног одбора Фонда Б92.

– Пријатељство и солидарност Италије према Србији додатно ојача у тешким временима. Најискреније сам захвалан свима из Удружења италијанских привредника у Србији који својом донацијом доприносе да се последице поплава ублаже, да најмлађи Обреновчани и њихови родитељи могу да рачунају на ефикасну дијагностику и бољу здравствену заштиту – изјавио је Ђузепе Манцо, амбасадор Републике Италије у Београду, подсећајући како су поред доприноса италијанске Владе и италијанска приватна предузећа показала великодушност кроз помоћ вредну преко 450.000 евра.

– Наш Дом здравља претрпео је велику штету у поплавама. Захваљујући бројним донацијама успели смо да обновимо рад свих наших служби. Апарат за одређивање времена седиментације незаменљив је приликом дијагностификовања здравственог стања најмлађих пацијената. Желим да се захвалим свима који су учестовали у овој акцији и омогућили нам да опремимо Дом здравља овим важним апаратом – рекла је приликом примопредаје апарата др Маја Тодоровић, директорка Дома здравља у Обреновцу.

Удружење Конфиндустрија Србија настало је у јулу 2009. године под називном Удружење Система – Форум за унапређење економско-социјалних односа између Србије и Италије, да би се у јуну 2012. трансформисало и ушло у систем Конфиндустрије – генералне конфедерације италијанске индустрије. Данас Конфиндустрија Србија представља једну од најактивнијих и најзначајнијих канцеларија Конфиндустрије у иностранству. Мисија Конфиндустрије Србија јесте унапређење, координација и заступање италијанске привреде у Србији као и подршка иницијативама чији је циљ да обезбеде боље упознавање са могућностима за економско–трговинску сарадњу између две земље.

Извор: Б92