Његово Преосвештенство Владика Милутин посетио је данас општину Обреновац како би обишао све институције и домаћинства које је црква помогла након поплава које су у мају 2014. године погодиле Обреновац. 

Владика Милутин се захвалио свим донаторима, свештенству Црквене општине Обреновац и самој Градској општини Обреновац на помоћи.

– Црква се одмах након поплава организовала и почела прикупљање и дистрибуцију помоћи најугроженијима. Желим да похвалим рад Градске општине Обреновац и нашег обреновачког свештенства који су нам помогли у одабиру најугроженијих, како би до њих стигла наша помоћ. Укупан износ који се слио на рачун фонда „Патријарх Павле” је 80 милиона динара. Највећи део тог новца завршио је у Обреновцу и ми смо се трудили да помогнемо најугроженијим институцијама и приватним лицима. Тај новац је помоћ наших братских цркви из Бугарске, Грчке, Русије, Кипра и других православних цркава у свету, као и наше дијаспоре која је преко наших епархија прикупљала новац за угрожене у поплавама. Такође, део новца донирали смо за обнову цркви и других црквених објеката који су страдали у поплави у Обреновцу. Желим још једном да се захвалим председнику Градске општине Обреновац и његовим сарадницима који су нам много пута изашли у сусрет и омогућили да поделимо помоћ и помогнемо најугроженије. Обреновац данас изгледа много лепше нег пре поплаве и овај град је сада на правом путу да се потпуно опорави и да засија пуним сјајем – рекао је Владика Милутин.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да је црква била са Обреновчанима током, а и након поплаве.

– Захваљујем се Владики Милутину што је са обреновачким народом и што је заједно са нама у овим тренуцима опоравка. Мислим да је сада јасно зашто грађани највише поверења имају у војску и цркву,и то се види и на примеру у Обреновцу. Они су се конкретним делима показали и онда када је било најтеже. Владику Милутина сам упознао пре пет година када нисам био председник општине, и уз његов благослов сам се и кандидовао на изборима 2012. године и никада нисмо у нашим дугим и исцрпним разговорима могли да претпоставимо да ће се оваква катастрофа догодити и да ће Владика доћи у Обреновац, а ја нећу моћи да га дочекам јер нас вода раздваја. И свештенство из Обреновца је било уз свој народ, иако и само попллављено. Цркве су отвориле своја врата за све оне који нису имали смештај како би им обезбедила кров над главом у тим данима несреће. Од Владике Милутина сам научио да је владар само прашина у односу на свој народ и своје сараднике. Ја одговорно тврдим да није било директора институција који су се борили до крајњих граница и који су били упорни у намери да обнове своје радне организације, ми би данас били врло далеко од овако лепог и уређеног града. Све те иституције, школе и обданишта које је црква помогла данас су пуни деце, младих, као и оних најстаријих у Геронтолошком центру који су задовољни и насмејани. Сав новац који је уложен у обнову уложен је у будућност како би Ваљевска епархија била саткана од модерних и лепих градова. Оно што морамо у будућности да урадимо је да се посветимо народу, свим грађанима Обреновца било које вероисповести да су. С обзиром да смо материјалне ствари средили остала су рањена срца и рањене душе. Јуче је у Хотелу „Обреновац“ био покушај самоубиства једне мушке особе старости 39 година, која је на срећу преживела и добро је. Ми немамо тај луксуз да дозволимо да нам се људи у највећој снази убијају. Замолио сам Владику да свештенство приђе народу, да разговара са својим суграђанима како би ширили оптимизам. Јако је битно да се зна да и када је тешко, а и када се радују, њихова црква је уз њих – рекао је Чучковић.

Свештеник Саша Максимовић је рекао је да осим општине Обреновац, помоћ упућена и општинама Осечина, Уб и Лајковац.

– Ми смо највећи део из Фонда „Патријарха Павла“ донирали грађанима Обреновца, али смо део новца преусмерили и у остале општине у нашој епархији. Набројао бих део онога што је црква у Обреновцу донирала, а то су два возила, теренско и доставно, за Дом здравља, најмодерније и потпуно опремљено санитетско возило за Герентолошко центар, помогли смо школама како би набавиле неопходна средства за рад, као и помоћ индивидуалним објектима за најугроженије. За 53 домаћинства обезбедили смо донацију у ПВЦ столарији, док смо за 24 домаћинства обезбедили материјал за обнову, као и радну снагу. Оно што је значајно напоментуи је да је и његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј имао много разумевања и да је он лично руководио Фондом „Патријарх Павле”, преко ког је и дељена помоћ нашој епархији – додао је Максимовић.

{youtube}xu44RNkXN90{/youtube}