Предузеће „Прва Искра ” у Баричу данас су обишли председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић и државна секретарка у Министарству пољопривреде и заштитне животне средине Стана Божовић. Сврха посете је одношење опасног отпада који се налази на простору од 25 хектара у кругу фабрике „Базна хемија”. 

Стана Божовић је овом приликом рекла да је Влада Србије овом пројекту дала приоритет.

– Велика је ствар што је после скоро две деценије из буџета Републике Србије издвојено 120 милиона динара да се овај отпад измести са ове локације, како би се овде изградила нова фабрика и запослило око 2500 људи. Ресорно министарство годинама, преко своје инспекције, врши надзор над овим отпадом. У наредних пар недеља комплетан процес ће бити завршен. Први корак је закључак  Владе Србије, а након тога се формира комисија и бира фирма или конзорцијум који ће овај отпад одвести у једну од земаља Европске Уније. Само трајање одвожења зависи од тога какве лиценце има извођач радова и каква је врста отпада у питању, а то ћемо знати након завршеног одбира компанјие или конзорцијума. Цео процес измештања отпада биће помно праћен и у складу са процедурама. Места паници нема, јер ту је испекција, као и све службе да у складу са законом испрате цео процес. Само онај ко има дозволе, услове и лиценце моћи ће да ради на измештању овог отпада – казала је Стана Божовић.
 

Председник Градске општине Мирослав Чучковић нагласио је да нема места паници.

– Овај отпад овде постоји више од 15 година. Наше увођење стања приправности је у циљу да се овај отпад безбедно однесе. Он је у истом стању у каквом је био пре три дана, пет година или петнаест година. Не постоји опасност, нити потреба за узбуњивањем јавности. Наш циљ је да приликом односа овог отпада транспорт буде под будним надзором. У складу са тим Влада Србије је реаговала и на лицу места је државна секретарка Министарства пољопривреде и заштите животне средине. То министарство треба да заврши целокупан посао око одвожења отпада. Као председник општине посебно сам задовољан што смо коначно кренули у ову активност и што ће на овом месту, уместо 500 тона отпада, бити нова фабрика са 500 радних места у првој фази – рекао је Чучковић.

Директор ЈКП „Водовод и канализација” Обреновац Иван Илић рекао је да измештање отпада не утиче на производњу воде и фабрику која се налази у Баричу и да је вода потпуно бактериолошки и хемијски исправна, као и да се контроле раде појачаним капацитетима.

{youtube}4w2O3RS05ZU{/youtube}