У Пољанама је данас почело чишћење канала поред путева. Радове изводи Јавно предузеће за изградњу Обреновца, а председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић је данас обишао радове у овој месној заједници.

Он је том приликом рекао да се ради о заједничкој активности привремених савета месних заједница, јавних предузећа и грађана.

– Струка ради свој део посла, али је јако битно мишљење мештана у целом процесу с обзиром да они из искуства знају куда су ти водотокови могли да се одведу, где се налазе реципиенти по селима у којима може да се скупи вишак воде. Јако је значајно да ову активност не зауставимо до лета и да у свакој месној заједници прочистимо сваки канал. Ту се налазе кубици муља и блата који се ту деценијама скупљао. Ми морамо да урадимо сређивање и уређење наше општине од свих врста ризика. За сада сви становници сарађују, а оно што ће бити наш налог је да се у будућности сви цевни пропусти испред дворишта прате од стране власника и да се кажњавају они који у канале сипају шут, пепео и све оно што их мрзи да оставе тамо где је предвиђено. Ово ће бити казнена политика на крају процеса. Сви треба да схватимо да треба бити одговоран и у том случају нећемо бити потребе за применом ове драстичне мере – казао је Чучковић.

Драган Ћирић из Јавног предузећа за изградњу Обреновца рекао је да се чишћење врши ради лакшег отока воде из њива и дворишта.

– Сведоци смо да се вода која се излије из реке Пештан дуго задржава у њивама баш из разлога јер је канална мрежа запуштена. Ми сада чистимо те канале како би се вода што краће задржавала и како би је што брже одвели у реку Пештан. Сусрећемо се са великим проблемима на терену и даћемо све од себе како би овај посао био одрађен по свим стандардима. Поред чишћења канала радићемо и цевне испусте на прелазима до њива, као и чишћење постојећих, тако да неће више бити бојазни да се канали затрпавају приликом манипулације машинама у њивама – рекао је Ћирић.

{youtube}t8ZwTpXPK9E{/youtube}