И јутрос је у Градској општини Обреновац одржана седница Штаба за ванредне ситуације.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић поновио је да општини Обреновац не прети опасност од поплаве.

– Током целе ноћи су у штабу дежурали представници Института „Јарослав Черни”, представници „Србијавода” и „Београдвода”. Битно је да је све што се дешава у околини нормално, Колубара у Ваљеву мирује, Љиг мирује, Тамнава опада. Опала је за 40 цм од синоћ у Коцељеви и битно је да су све притоке које могу да подигну ниво Колубаре у стању мировања. Пештан је традиционално проблем Обреновца, али смо из превентивних разлога послали спасилачки тим у Пољане. Закључак штаба је да на основу извештаја свих стручних служби и Сектора за ванредне ситуације, не само у Обреновцу него и у околним општинама, не постоји опасност од поплава. Једина ствар која сада прати је прогноза падавина. Уколико данас током дана падавине буду престале, Обреновац ће изаћи нетакнут из ове кризне ситуације. Уколико се падавине наставе, огласићемо се после седнице која је заказана за данас у 14 часова – рекао је Чучковић.

Чучковић је додао да све фекалне црпне станице раде у пуном капацитету.

– Што се тиче подземних вода, као што је случај у насељима Вирага, Сењак и Свети Сава, као и у улицама у Рватима које су у нижем нивоу, за њих су спремне мобилне пумпе и возила за исцрпљивање канализације – додао је Чучковић.

Начелник Ватрогасне бригаде Београд Миле Јовичић данас ће поново надлетати хеликоптером Обреновац и околину.

– Заједно са мном ће бити колега из ЈВП „Београдводе”. Након обиласка терена током ноћи, чињенично стање је следеће: синоћ је око 23 часа дошло до изливања реке Пештан у небрањеном делу, тачније на локацији моста који повезује село Пољане и село Конатице. Ту је дошло до изливања од 1 до 1,5 м воде. За сада нема угрожених кућа, одмах смо ангажовали тимове са опремом и чамцима који би вршили евакуацију у случају потребе. Представници месне заједнице су на лицу места, прати се стање на терену и надамо се да неће бити већих проблема. Ноћас је од 21 час до јутрос у 7 часова ниво Колубаре на Колубарском мосту на улазу у Обреновац порастао за 30 цм, а по изјавама колега из „Београдвода” водостај Трстенице и Тамнаве је у стагнацији – истакао је Јовичић.

{youtube}1QmvOTmkFEE{/youtube}