У Градској општини Обреновац данас је одржана седница Штаба за ванредне ситуације.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да општини Обреновац не прети опасност од поплаве.

– У складу са свим информацијама које смо добили од стручних људи у нашој земљи и безбедносних структура, водопривреде, као и запослених у Институту „Јарослав Черни“, не постоји опасност од поплаве. У складу са тим, сутрашњи дан ће бити потпуно редован за све школе, обданишта и друге институције на територији Градске општине Обреновац. Пратимо метеоролошке услове, а једина опасност прети од кише, ако буде падала у јачем интезитету од најављеног и ако буде падала у наредним данима интезивније. У сваком случају, борба против унутрашњих вода и борба на самим насипима биће приоритет уколико дође до веће количине падавина. Све остале информације, а које се тичу становништва, спашавање имовине или евентуалне евакуације града, биће благовремено саопштене. Ситуација се прати, не само у Обреновцу, него у свим општинама у околини, као и у граду Београду. Уколико су реке Љиг, Пештан , Уб и Тамнава у коритима и уколико киша сипи, нема потребе да се прави паника у граду. Надлежне службе прате ситуацију и у околним земљама. Мирно је и у Републици Српској, као и у Хрватској. Нема потребе да се Обреновчани брину, напуштају град или слично. Све релевантне и правовремене информације добиће од општинског штаба за ванредне ситуације – казао је Чучковић.

Милан Радовановић, из Институа „Јарослав Черни“, саопштио је да је хидролошка ситуација повољна.

– Респектујући постојећу хидролошку ситуацију која уопште није неповољна за дате временске прилике и за очекивану најаву падавина од 60 литара по метру квадратном, рецидиви су спремни да прихвате надолазеће воде. Тако да данашња ситуација са водостајем Саве код Београда јесте да је ниво реке Саве за 4 метра нижи од стогодишњих вода, на колубарском мосту река Колубара је 73, што је пет до шест метара ниже од одбрамбених насипа, узводно према подацима нема значајнијег поизања нивоа Колубаре. Могу се јавити нека локална забарења која су последица унутрашњих и падајућих вода. То не би требало да брине Обреновчане. На територији Градске општине Обреновац треба обратити пажњу на рад дренажних станица и пумпи које имају задатак да евакуишу унутрашње воде. То је битно да се вода не би појављивала у подрумима кућа и зграда. У сваком случају, ова ситуација је под контролом што се тиче одбрамбених насипа, водостаја и заштите од поплава. Уколико се настави овај интезитет падавина у комплетном сливу Колубаре не би требало, кроз прогнозе и анализе, да неповољно утиче на појаву неких енормно високих водостаја и изливања река – објаснио је Радовановић.

Зоран Лапчевић, из Јавно комуналног предузећа Обреновац, рекао је да су активности у свим јавним предузећа подигнута на ниво приправности.

– Из разлога опрезности одлуком Штаба за ванредне ситуације градске општине Обреновац сва јавна предузећа су подигла ниво приправности. Праве опасности по објекте и становништво нема. Све кризне тачке на територији наше општине, у договору и према плану са људима из „Београдвода”, су покривене. Више десетина радника су на терену, напуњени су џакови са песком и вршена је дистрибуција тих џакова и њихово постављање на четири локације. Одређена су дежурства, а по потреби ангажоваћемо додатни број запослених из јавног сектора.  Уколико буде било потребе биће расписан јавни позив за грађане и волонтере, али за сада је ангажовање радника јавних предузећа сасвим довољно – казао је Лапчевић.

Начелник Ватрогасне бригаде Београд Миле Јовичић данас је надлетао хеликоптером Обреновац и околину.

– Данас око 9.30 часова извршено је надлетање Градских општина Обреновац и Лазаревац , као и града Ваљева и дела општине Коцељева. Извиђање је вршено хеликоптером Министарства унутрашњих послова. Приликом извиђања уврдили смо да не постоји опасност од изливања река Тамнаве и Колубаре. Водостаји јесу у благом порасту, али све у редовној граници одбране од поплаве. Тренутни ниво воде у кориту Колубаре износи пола метра до метар највишег нивоа у кориту.  За сада не постоји опасност од изливања река и ситуација се прати из минута у минут. Ми ћемо током сутрашњег дана опет вршити надлетање овог подручја, како би извидили ситуацију. Екипе Ватрогасно спасилачке бригаде Београд, ЈВП „Београдвода”, Градске општине Обреновац и јавних предузећа су на терену, прате стање и у случају било каквих промена грађани Обреновца ће бити на време обавештени – додао је Јовичић.

Директорка Дома здравља „Обреновац” Маја Тодоровић рекла је да је стање у тој установи редовно и да су екипе Дома здравља у приправности. Све остале активности се обављају нормално, као и сваког другог дана.

{youtube}yttYE-gs-zs{/youtube}