У просторијама дечјег шаховског клуба Хозе Раул Капабланка” данас је одржан реванш меч између чланова овог клуба и ученика школе за слепе и слабовиде Вељко Рамадановић”. Овај меч је одржан у оквиру пројекта Разбистримо Обреновац”, а координатор тог пројекта Горан Шеховић рекао је да је ово узвратна посета.

– Пре месец и по дана одржан је меч у просториијама школе за слепе и слабовиде Вељко Рамадановић” у Земуну између ученика те школе и чланова шаховског клуба Хозе Раул Капабланка”.Тада је одлучено да се одржи и реванш, јер су се деца одлично провела и изразила су жељу да наставе дружење. Меч се игра на десет табли. То је озбиљан прави меч са суђењем, али је ипак резултат у другом плану јер је најбитније дружење између деце. Пројекат Разбистримо Обреновац” се реализује вћ два месеца, а дугорочан план је да се слепе и слабовиде особе организују кроз посебан вид удружења, јер тих особа у нашем граду има око пет стотина. Статут тог удружења је већ припремљен и ускоро би то све требало да буде реализовано. Њима је тренутно проблем одлазак за Београд како би користили услуге које пружају удружења у престоници. Успели смо да матичној библиотеци Влада Аксентијевић” донирамо књиге на Брајевом писму и дискове за слепе особе. Надам се да ће се положај слепих и слабовидих у Обреновцу побољшати, што и јесте циљ овог пројекта – казао је Шеховић.

Иван Јегоровић, помоћник председника Градске општине Обреновац, рекао је да је овај догађај организован у сарадњи шаховског клуба и Центра за нове идеје”.

– Ово је један у низу племенитих догађаја у организацији Центра за нове идеје” и шаховског клуба Хозе Раул Капабланка”. Данас смо имали част и задовољство да деца из школе за слепе и слабовиде Вељко Рамадановић” из Земуна буду наши гости и ја се искрено надам да ће оваквих дођаја бити још више. Ово је доказ да нашим спортским  клубовима нису само битни резултати, него да иза свега стоји племенити и хумани карактер, што у бити спорт и развија код деце – рекао је Јегоровић.
 
Мирко Димитријевић, председник Организације слепих града Београда, објаснио је да данашњи тамичари играју на специјалним шаховским таблама.

– Шаховске табле и фигуре су прилагођене слепим особама. Црна поља су благо уздигнута, све црне фигуре имају металне капице, а сама поља имају лежиште у које се стављају фигуре да се оне током померања не би рушиле. Противник који нема проблема са видом дужан је да тачно каже којом фигуром је на које поље одиграо. Ако одигра са краљицом на поље Г 5 дужан је да то на глас и каже. Такође, још једна разлика између класичног и шаха прилагођеног слепима јесте да се фигуре могу додиривати како би тамичар знао њихов положај на табли. Иначе, шах је код слепих и слабовидих јако заступљен, уз књижевност и музику. Доста слепих и слабовидих људи се бави шахом и  међу њима има јако успешних шахиста. Наши клубови и наши играчи учествују на свим турнирима у редовном програму. Светски омладински првак за слепе из слабовиде је наш члан, а првак Београда у редовној конкуренцији је оштећеног вида. Код нас се из квантитета рађа и квалитет и то је оно што нас веома радује. Овај данашњи долазак деце из школе Вељко Рамадановић” је одлична ствар како би се деца међусобно дружила и направили нова пријатељства, ја се надам за цео живот – додао је Димитријевић.

{youtube}rj8XRRUYqQ4{/youtube}