У галерији Спортско-културног центра Обреновац” данас је одржано предавање Систем заштите и спашавања, односно реакције у ванредним ситуацијама”. Предавању су присуствоовали представници Градске општине Обреновац, директори јавних предузећа, као и представници освновних и средњих школа, Предшколске установе Перка Вићентијевић”, месних заједница, али и други релевантни субјекти из Обреновца.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да је ово предавање део плана Владе Републике Србије.

– С обзиром на то да нас је прошле године задесила катастрофа, Влада Републике Србије ангажовала је холандске стручњаке да ураде анализу стања у Обреновцу и онога што може и мора да се уради у наредном периоду. Један од закључака јесте да сами грађевински објекти који могу заштити Обреновац од онакве катастрофе неће заштити град. Мора се сагледати комплетан слив Колубаре. Односно, да се одређеним ретензијама и грађевинским објектима у Лајковцу и Коцељеви брани Уб, на Убу брани Обреновац, у Лазаревцу Лајковац и то мора бити сагледано као једна целина. Њихова друга сугестија била је да се направи јединствено водопривредно предузеће у Србији, са јединственом командом. Трећа препорука је перманентна едукација свих становника и руководиоца општинског штаба, месних заједница и свих институција које учествују у одбрани од катастрофа. Ми нисмо имали проблем само са поплавама. Имали смо акцидент са пепелиштем, пожаре и то је нешто што је значајно за нас. Даћемо налог свим месним заједницама да се изврши анализа где и у колико часова је био продор воде и да се израде документа за будуће генерације. Ово је кризно подручје и ми не смемо да се понашамо неодговорно. Морамо да имамо обуке у основним и средњим школама и да од малих ногу знамо ко, шта и када треба да ради у Обреновцу уколико икада опет дође до онакве катастрофе која нас је задесила у мају прошле године – казао је Чучковић.
 

Предавач, професор Момир Лончар, рекао је ће се полазници предавања упознати са нормативима и регулативама у овој области.

– Сви који су данас слушали предавање упознали су се са нормативима који регулишу задатке и обавезе Градске општине Обреновац у ванредним ситуацијама.  Најважније је да се људи обуче како да реагују у таквим ситуацијама. Веома је битно да се одради процена угрожености од елементарних непогода и других несрећа и да се на основу процене ураде одговарајући планови. Планови морају имати покриће у људском и материјалном фактору. Управо непостојању планова и процена ми смо платили данак у прошлој години и то је опомена да овом задатку приступимо веома озбиљно и да убрзамо процес доношења процена и планова заштите, као и опремање снага и целог система заштите и спашавања са потребним средствима – рекао је Лончар.
 
{youtube}iLmGF39dmXc{/youtube}