Градска општина Обреновац је расписала Јавни позив за достављање мишљења, примедби, предлога и сугестија у вези са предстојећом изменом Статута града Београда. Члан Комисије за измену статута је и председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић који је на конференцији за штампу поводом расписивања Јавног позива рекао да је иницирао широку јавну расправу у вези промене Статута.

– Како сам ја испред Градске општине Обреновац изабран за члана Комисије за промену Статута града Београда, иницирао сам да Скупштина градске општине Обреновац покрене широку јавну расправу у везо са овом темом. Ми ћемо од 6. фебруара до 9. марта омогућити да сви грађани Обреновца дају свој суд о томе шта је за њих значајно да се у највишем акту Града Београда промени. Позивам све Обреновчане да своје предлоге поднесу у писаној форми на општинску писарницу, преко месних заједница или преко одборника који су из њиховог краја. Није потребно да грађанин има правно знање да би поднео предлог, довољно је да изнесу проблем који имају и због ког желе да се Статут промени, а ми ћемо преко стручних служби тај проблем уобличити. У нареднох девет месеци имаћемо интезиван рад Комисије и лично ћу се трудити да све те предлоге браним на седницама Комисије. Циљ је да током ове године изађемо са једним бољим и оперативнијим Статутом за функционисање појединаца, привредног, пољопривредног субјекта, као и саме управе, јер смо у протеклом периоду имали тешкоћа у раду у због одређеним одредаба Статута – казао је Чучковић.
 
Ђорђе Комленски, председник Скупштине градске општине Обреновац, рекао је да је Скупштина већ дужи временски период иницирала промену Статута.

– Ми смо већ раније иницирали оно што је обећано, а то је враћање ингеренција Градској општини Обреновац. Очигледно би до овога дошло и раније да није било елементарних неподога које су погодиле Обреновац. Јако је битно да ће се овај процес завршити пре следећих локалних избора и да промене Статута града Београда, самим тим и проширење овлашћења, неће зависити од некаквих будућих односа у самом граду, а и у општини. Ово је јако важно јер је Статут који је донешен 2008. године вратио Обреновац далеко уназад и онемогућио обављање основне функције за нормално живљење. Сматрамо да је много озбиљније и одговорније да Обренвоац сам води рачуна о каналској мрежи и мањим речним токовима који су у Обреновцу, него да то раде људи који немају никакав додир са нашим градом. Скупштина жели да овоме допринесе на одговарајући начин и ми ћемо припремити све амандмане и све текстове. Да би то било усупешно. неопходна је једна сарадња, како са грађанима, тако и са привредом.  Надамо се да ћемо са тим Статутом решити још неке ствари које смо сад привремено решили. Навешћу пример Библиотеке „Влада Аксентијевић” којој прети да постане део Библиотеке града Београда. Општа оцена свих политичких партија у Скупштини ГО Обреновац је да би то било погубно за рад библиотеке. Зашто Обреновац не би имао установе која су под његовом ингеренцијом и за које он одговара, како би те установе наставиле да раде на начин који је у интересу свих Обреновчана – казао је Комленски.
 
Александар Лукић, заменик председника Скупштине ГО Обреновац, нагласио је да је јако битно да грађани узму учешћа у промени Статута града Београда.

– Јако је битно да грађани и привредни субјекти дају своје предлоге за измену Статута, јер ма колико смо ми упознати са проблемима грађана, увек постоји нешто што не знамо. Цео процес достављања предлога траје месец дана, док поступак писања новог Статута траје девет месеци. Председник општине ће у име свих нас заступати наше ставове и проблеме и ја молим и апелујем на све грађане Обреновца да озбиљно приступе овом проблему и узму активно учешће у овом процесу, јер сада имамо прилику да променимо нешто на боље – нагласио је Лукић.

 Секретар Скупштине ГО Обреновац, Нада Митрашиновић, подсетила је да се променом Статута 2008. године укинута већина овлашћења нашој општини, а највише у области урбанизма и просторног планирања, као и у одржавању саобраћајница. Све промене које су тада донешене активно су утицале, како на грађане, који су морали да своје послове обаве у Београду, тако и на попуњавање буџета општине Обреновац. Она је истакла да је зато битно да се овлашћења новим Статутом врате, ако не на исти онда на приближни ниво какав је био 2008. године.