У Градској општини Обреновац одржана је конференција за медије поводом почетка реализације доделе помоћи за завршетак обнове оштећених породичних стамбених објеката на територији Градске општине Обреновац коју ће финансирати Европска Унија.

Сви грађани Обреновца који до сада нису успели да комплетно среде своје домове имали су прилику да поднесу захтев за доделу помоћи у грађевинском материјалу и у неопходним радовима за завршетак оштећених стамбених објектата, у циљу њиховог оспособљавања за становање.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да ће се сва домаћинства поправити у мери у којој су била и пре поплаве.

– Ми са Европском Унијом имамо договор да се сва домаћинства поправе и доведу на ниво пре поплаве. Укупно има 2234 пријављена домаћинства и списак се налази на сајту општине и у холу општине. Јако је значајно да се у сарадњи са ЕУ и обреновачке фирме могу кандидовати за ове грађевинске радове, било да су то фирме које продају грађевински материјал или су фирме које изводе радове. Оно што је значајно је да ће од понедељка општинске комисије обилазити терен и утврђивати чињенично стање и да ли је дошло до неких промена у односу на оно што је наведено у пријави. У наредних месец дана имаћемо анализу чињеничног стања, а ЕУ ће расписати тендер за извођаче радова као и набављаче. Ми већ имамо искуства са овим начином рада, јер су на овакав начин у потпуности сређене куће у насељу Браћа Југовић. Није било директног новце, већ донација метеријала и радова. Ово ће током пролећа бити наша основна активност, уз поправку јавних објеката, завршну поправку инфраструктуре, као и исплата помоћи за привреду и пољопривреду како би се вратили на ниво пре поплаве. Ми смо као руководство општине потпуно свесни стања у ком се налазе наши суграђани. Јасно нам је да они виде да се град обнавља брзо, али да није све обновљено. Знамо да помоћ која је добијена од државе није довољна за штету која је претрпљена. Али нам је драго да грађани препознају да је ова мера помоћи у грађевинском материјалу и новцу, као и државна помоћ која је исплаћена за 6200 домаћинстава, системска и да је исплаћена за све грађане без икакве протекције. Ова помоћ је завршни чин обнове индивидуалних домаћинстава – казао је председник општине.

Милорад Косановић, начелник Управе градске општине Обреновац, рекао је да је формирано пет трочланих комисија .

– Комисије почињу са радом у понедељак, 9. фебруара. Грађани немају потребу да долазе у просторије Градске општине Обреновац да се информишу о изласку комисја. Они ће дан раније бити позвани и обавештени о изласку комисије на терен. Укупна вредност пријављеног грађевинског материјала по рачуници стручних служби је око 2.600.000 евра. Овој цифри треба додати и цену радова, с тим да смо од представника Канцеларије за обнову, као и од сталне комисије ЕУ, добили информацију да ће у ово бити укључена и изградња одређеног броја кућа за наше суграђане чија решења још увек нису постала правоснажна из различитих процедуралних разлога – рекао је Косановић.

Списак поднетих захтева можете преузети овде.

{youtube}_cVL6bjm5QY{/youtube}