Градски центар за социјално предузетништво Београда у сарадњи са Канцеларијом Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) расписао је јавни позив незапосленима ромске националности за доделу бесповратних средстава за самозапошљавање у оквиру пројекта „ЕУ подршка за запошљавање Рома”.

Бесповратна средства намењена су незапосленима ромске националности са успешно завршеном обуком о начелима вођења сопственог бизниса у организацији Градског центра за социјално предузетништво. Обука је намењена за највише сто потенцијалних предузетника. Редовно присуство и успешно завршена обука  претходни је услов за избор у шири круг кандидата за доделу бесповратних средстава за самозапошљавање.

Бесповратна средства за самозапошљавање у опреми додељују се за највише 50 незапослених особа ромске националности са најбољим бизнис плановима, и то у износу до 3.400 евра, за отпочињање бизниса, то јест оснивање радње или другог облика предузетништва, као и оснивање привредног друштва уколико оснивач заснива у њему радни однос, наводи се у саопштењу Градског центра за предузетништво. Незапослени који оствари право на бесповратна средства у обавези је да обавља регистровану делатност најмање 12 месеци.

Право на доделу бесповратних средстава може се остварити и удруживањем више незапослених ради самозапошљавања и у том случају свако лице појединачно подноси пријаву за самозапошљавање. Додела бесповратних средстава у случајевима удруживања може се одобрити за највише два сувласника у услужним делатностима, односно до пет сувласника за производне делатности.

Право на бесповратна средства за самозапошљавање не може да оствари незапослени уколико жели да обавља делатност у области експлоатације угља, игара на срећу, коцкања и клађења, такси превоза и мењачница, за регистрацију индивидуалног пољопривредног газдинства, задруге, удружења грађана и друштвених организација, уколико претходне три године није испунило обавезу према Републици Србији или Граду Београду и уколико је на дан подношења пријаве лице запослено, односно уписано у регистар привредних субјеката који се води код Агенције за привредне регистре или другог органа.

Јавни позив траје од 12. јануара до 6. фебруара. У току његовог трајања незапослени може само једном поднети пријаву. Највише два члана истог породичног домаћинства могу поднети пријаву за обуку, односно пријаву са бизнис планом.

Текст јавног позива и критеријуме можете погледати овде.

Извор: Беоинфо