Влада Републике Србије је у циљу  обнове и подстицаја привредне делатности субјеката који су претрпели штету од елементарних непогода изазваним обилним кишама у мају 2014. године, усвојила Државни програм обнове привредне делатности на поплављеном подручју.

Програм подразумева давање бесповратних новчаних средстава оштећеним малим привредницима који су на дан 31. мај 2014. године имали до 50 запослених. Износ бесповратне помоћи се утврђује у односу на број запослених и износи од 240.000 до 600.000 динара. Средства за реализацију овог Програма обезбеђена су из буџета Републике Србије и износе 500.000.000 динара.

Директор Кацеларије за обнову и помоћ поплављеним подручјима Марко Благојевић је, на конференцији за медије организованој данас у општини Обреновац, рекао да је Влада Србије усвојила програм бесповратне помоћи привреди у поплављеним подручјима у износу од пола милијарде динара. Он је казао да ће средства бити расподељена за објекте који су страдали у овогодишњим поплавама, али и за средства за рад и робу који су претрпели оштећења.

– Од тога ће привреди у Обреновцу бити намењена помоћ од 180 милиона динара, што је милиона и по евра – рекао је Благојевић данас у Обреновцу.

Државни програм обнове привредне делатности који је Влада усвојила на седници у суботу подразумева доделу помоћи, како је Благојевић објаснио, микро и малим предузећима због процене да је управо њима помоћ најпотребнија.

Благојевић је подсетио да је до сада у обнову Обреновца опредељено шест милијарди динара, од чега је за помоћ породицама чији су објекти оштећени у поплавама држава обезбедила близу две милијарде динара.

Министар привреде Жељко Сертић је рекао да очекује да ће око 700 предузећа добити једнократну помоћ по основу Владине одлуке да определи пола милијарде динара привредницима који су претрпели штету у поплавама. Он је подсетио да је још у самом старту Влада донела и посебан програм од милијарду динара којим су предузећа угрожена у поплавама преко Фонда за развој могла да аплицирају за средства и повољне дугорочне позајмице.

– За ту намену смо око 100 милиона динара одвојили на основу апликација предузећа и привредника из Обреновца – рекао је министар.

Он је рекао да је за покретање привредне активности у Обреновцу од великог значаја било то што су у самом процесу обнове инфраструктуре и изградње стамбених објеката учествовале компаније из Обреновца.

Амбасадор Норвешке у Србији Нилс Рагнар Камсваг је рекао да је ова земља до сада издвојила четири милиона евра за реконструкцију јавних објеката, али да је помагала и покретање пољопривредне производње у подручјима погођеним поплавама. Он је рекао да ће Влада Норвешке издвојити јошс средстава како би помогла 127 предузећа која раде у локалној заједници.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић је на конференцији за медије поводом усвајања Државног програма обнове привредне делатности на поплављеном подручју рекао:

– Желим да се захвалим Влади Републике Србије, Влади Краљевине Норвешке и амбасадору Нилсу Камсвагу који је први имао на уму то да напредак овог града не може да се деси без директне финансијске помоћи привреди и могућности да се врати привредни живот. Имали смо елементарну непогоду која је носила све пред собом. 11.500 у потпуности уништених објеката који нису били условни за живот, као и 1.229 пословних објеката у којима је било уништено све што су људи стварали генерацијама. Уз помоћ Владе Краљевине Норвешке, поред привредне активности, обновили смо Дневни боравак за децу и омладину ометену у развоју, као и просторије Друштва оболелих од церебралне парализе. У будућности очекујемо да добијемо подршку Владе Норвешке за обнову нашег Спортско-културног центра, јер после обнове инфраструктуре и економије оно што враћа у потпуности живот у град јесу објекти који се односе на друштвени живот. Хвала и Влади Републике Србије што је успела да својим ауторитетом за обнову домаћинстава и пољопривредних газдинстава обезбеди 6 милијарди динара и то је разлог зашто Обреновац изгледа овако како изгледа. 2015. година ће бити година у којој ћемо се, са свих нивоа власти, бавити економијом јер је економија мотор развоја нашег града – казао је Чучковић.
 
Привредни субјекти са поплављених подручја до 15. фебруара 2015. године подносе локалним самоуправама захтев за добијање бесповратних средстава по Програму. По обради захтева и истека рока за жалбу, локалне самоуправе  достављају Канцеларији за помоћ и обнову полављених подручја коначно решење. Канцеларија о томе обавештава Фонд за развој, који врши уплату средстава привредном субјекту.

Програм се спроводи у 120 општина које биле погођене обилним кишама и поплавама у мају 2014. године. Рок за спровођење Државног програма обнове привредне делатности на поплављеном подручју је 1. јун 2015. године.

{youtube}lpFprfjZ7eM{/youtube}