Група америчких средњошколаца, која је у посети вршњацима у Србији, придружила се еколошкој акцији младих у Обреновцу. У чишћењу излетничке шуме Забран, 31. марта, учествовали су и представници Америчке амбасаде у Београду, обреновачке локалне самоуправе и Канцеларије за младе, активисти, Обреновчани…

Идеја покретача акције, учесника Програма за младе лидере у Србији (SYLP), била је да скрену пажњу на заштиту животне средине, али и да покажу да сви можемо допринети решавању локалних проблема.
SYLP, програм размене средњошколаца из Србије и Сједињених Америчких Држава (САД), омогућава младима да науче да се боре против ствари које им сметају, али и да сазнају како могу да унапреде своје позиције у друштву. Млади уче једни о другима, али и једни од других. После посета, своја искуства увек представљају вршњацима и локалној заједници.

Централном догађају посете, заједничкој еколошкој акцији у Обреновцу, значај су сопственим учешћем дали представници обреновачке општине, али и Конрад Тарнер, саветник за медије и културу Амбасаде САД у Београду.

До сада је, преко SYLP-а, за 16 средњошколаца и 3 одрасла учесника из Обреновца обезбеђен бесплатан једномесечни боравак у САД, а програм размене се наставља и ове године.