У среду, 12. новембра, у 20.00 сати, у галерији Спортско-културног центра “Обреновац” биће изведена “Монодрама о Милунки Савић”.

Глуми: Весна Станковић
Режија: Петар Станојловић.
Текст: Весна Станковић.

Исповест хероине српских ослободилачких ратова Милунке Савић у интерпретацији глумице Југословенског драмског позоришта – Весне Станковић.
Лична исповест у првом лицу жене ратника о животу и смрти, рату, Србији и њеној историји, из угла жене борца која је добила многа и највиша одликовања (орден за храброст, Карађорђеву звезду са мачевима, медаљу Милош Обилић, једина жена у свету одликована Француским ратним крстом са палмом, два ордена Легије части…). Прича почиње од њених девојачких дана, које проводи у копаоничком селу Копривници, са две сестре, родитељима и болешљиви м братом. Целог живота има изразиту потребу да заштити слабе и угрожене, стога у Први балкански рат одлази уместо брата, преобучена у мушкарца, под именом Милун Савић. Неустрашива у свакој борби, највише позната као бомбаш, бива рањавана и њена тајна се открива. Војска стаје уз њу и иако је у супротностима са војним правилима, задржавају је у јединици. Бива рањавана чак девет пута, у седам година ратовања, добија чак дванаест медаља, а после демобилизације рађа девојчицу, усваја још три ћерке и више од тридесеторо деце храни, подиже, школује… Високо цењена од стране француских војних великана Франше Де Переа, Шарл де Гола и вицеадмирала Гепрата, у Србији завршава као чистачица у банци, а ноћу шије војне униформе и подиже десетине и десетине деце из копаоничких села. Сама за себе би рекла да је ово – исповест о животу од прве пушке, до прве метле.

Весна Станковић – биографија:
Рођена на Хомољским планинама 1972. године, Весна Станковић са десет година се сели са породицом у Петровац на Млави где завршава основну и средњу школу. Уписује најпре Правни факултет у Београду, да би после треће године уписала Факултет драмских уметности, одсек – глума, у класи проф. Владимира Јевтовића. Запослена у Југословенском драмском позоришту, али у позоришту Балкан Нови Покрет се остварује и као писац бројних позоришних дела и као редитељ. Играла је готово на свим значајним сценама београдских позоришта. Активно се бави педагошким и едукативним радом, најпре на Академији уметности, а потом у посебним програмима и радионицама. Добитница је више домаћих и међународних награда и признања као глумица и као аутор позоришних представа, као што су: две З латне колајне коју додељује стручни жири и жири публике за најбољу монодраму на Фестивалу монодраме и пантомиме у Земуну, награда за најбољу глумицу Фестивала малих сцена у Сарајеву, награда за најбољу глумицу фестивала монодраме у Корчи, награда за најбољу глумицу Радио Београда за 2010. годину… Са позоришном трупом Балкан нови покрет, коју је са проф. др Милованом Здравковићем основала 1999. године, учествовала на више од двадесет међународних позоришних фестивала где је добила бројна признања (Лондон, Единбург, Италија, Албанија, Грчка, Турска, Словенија, Молдавија, Бугарска…).

Улаз је бесплатан.

{youtube}D37hKa3Qcy8{/youtube}

{youtube}JGS30fgYhCw{/youtube}