Директор Владине канцеларије за обнову и помоћ поплављених подручја Марко Благојевић изјавио је данас да је у Обреновцу до сад материјалну помоћ добило 5.413 домаћинстава као и да ће се за злоупотреба око приказа имовинских стања теретити људи који су их поднели, а не локалне самоуправе.

Благојевић је за Радио Београд рекао да ће за насип на Сави око 1,6 милијарди динара обезбедити канцеларија јер, како је навео, “више не можемо да чекамо на донатора”.

– Требало је прво насипе да завршимо, па онда све остало, али смо се определили за оно што је људски, а то је прво помоћи људима у невољи – оценио је Благојевић.

Он је рекао да за сада не постоји индиција да су за злоупотребу одговорни органи локалне самоуправе, већ се терете људи који су поднели лажан приказ стања наводне штете на објектима у којима су живели.

Према његовим речима, чињенице су се утврђивале у зависности од општине до општине, јер је чешће могло да се излази на терен и проверавају чињенице тамо где је било мање захтева.

– Ако треба до последњег дана мандата проверићемо свако издато решење и сваки динар, па макар се само тиме бавио до краја у наредне четири године. У сваком случају, сваку злоупотребу ћемо открити и санкционисати – изјавио је Благојевић.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да већ други дан траје издавање решења за све људе који су у статусу подстанара.

– Пројекција је да се решења издају за 250 до 300 породица – рекао је Чучковић за Радио Београд и истакао да је до сада је поднето 126 пријава за злоупотребу, односно за лажно пријављевање штете од поплава.