У склопу обележавања 70 година од ослобођења Обреновца делегација Градске општине Обреновац положила је венце у спомен парку у Грабовцу у част стрељаним мештанима у знак одмазде 1941. године. 

Венац су у име Градске општине Обреновац положили председник Мирослав Чучковић и заменик председника Скупштине Александар Лукић.

Миломир Синђелић, један од преживелих, рекао је да се радило о одмазди окупатора због убиства једног немачког војника.
 
– Неколико дана пре 14. октобра 1941. године у замак партизанске страже упала је једна јединица немачке војске. Том приликом убили су једног војника и у знак одмазде они су нас све покупили и сместили нас у логор непосредно поред парка у Грабовцу. Тада су одвојили њих 100, а поштедели жене и децу. Ја сам тад имао шест година, али се сећам као данас да је било. Три стрица и мој отац страдали су тог дана. Поред тога што су убили стотину мештана они су запалили већину кућа у овом крају. Сећам се да су након што су нас послали кућама стрељали изабране, а ми нисмо имали где да се вратимо јер су нам кућа и магаза биле спаљене. Јако је битно да се једном за свагда такво зло уништи међу људима – казао је Синђелић.
 
Председник Савета месне заједнице Грабовац Раде Ђурић рекао је да се сваке године овај дан у Грабовцу обележава уз парастос страдалима, као и присуство дела ученика Основне школе Грабовац.
 
Представници Градске општине Обреновац су овом приликом посетили и славу Покров Пресвете Богородице коју преслављају Роми из Грабовца. Они тај празник славе више од педесет година, у знак што су 14. октобра 1941. године успели да на чудесан начин избегну стрељање иако су били одређени и обележени за тај чин.
 
Заменик председника Скупштине градске општине Обреновац Александар Лукић рекао је да овај празник за ромску популацију у Грабовцу представља велики дан.
 
– Они су успели да 1941. године избегну стрељање и у то име се сваке године окупе да прославе тај дан. Успели су да својим средствима изграде цркву и да на свечан начин обележе овај дан. Оно што је јако значајно јесте да општина Обреновац ради на побошању квалитета живота ромске популације и да су Роми из Грабовца добар пример који би и остали становници требало да следе – казао је Лукић.
 
Домаћин славе Горан Стевановић рекао је да је ово свечан дан за све Роме из Грабовца. 
 
– Ми се сваке године окупимо у Грабовцу и обележимо дан када су наши преци успели да преживе велико страдање. Већина нас живи и ради у иностранству, ја сам чак и рођен тамо, а сви живимо за овај дан када дођемо кући и одужимо се нашим старима – казао је Стевановић.
 
{youtube}H1phw8ZLf4c{/youtube}

{youtube}bTDN9ud2_eI{/youtube}